Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

Prouzrokovao stečaj te oštetio Poresku upravu Republike Srpske i Upravu za indirektno oporezivanje BiH

| Doboj | Utorak, 03. novembar 2020.

Policijska uprava Doboj, 30.10.2020. godine, Okružnom javnom tužilaštvu Doboj podnijela je Izvještaj o izvršenom krivičnom djelu protiv lica inicijala V.P. iz Doboja, zbog osnova sumnje da je izvršilo krivično djelo „Prouzrokovanje stečaja“.

Za prijavljeno lice inicijala V.P. postoji osnov sumnje da je kao odgovorno lice privrednog društva iz Doboja čiju je funkciju obavljalo do otvaranja stečajnog postupka odnosno do početka juna 2020. godine, neracionalnim trošenjem sredstava i njihovim otuđenjem u bescjenje prouzrokovao stečaj.

Naime, navedeno lice je cjelokupnu imovinu navedenog privrednog društva prodalo jedinom kupcu iz Doboja na osnovu samo jedne ponude bez javnog oglašavanja po cijeni od 259.500 KM iako vrijednost nekretnina po procjeni Poreske uprave Republike Srpske iznosi 728.075,85 KM. Sredstvima od prodaje je neracionalno raspolagalo na način da je vratilo određenu pozjamnicu povezanom pravnom licu  a potom sebi isplatilo mjesečne plate, čime je uskratilo povjerioce i to prije svega Poresku upravu Republike Srpske za iznos od 61.724 KM i Upravu za indirektno oporezivanje BiH za iznos od 2.014, 26 KM, kojima su nakon stečajnog postupka priznata prijavljena potraživanja.