Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

Ministar Lukač posjetio Foču i Višegrad

| Foča | Utorak, 03. novembar 2020.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač sastao se danas u Foči sa načelnikom Policijkse uprave Velimirom Kostovićem, a potom i načelnikom opštine Foča Radisavom Mašićem, dok je u Višegradu razgovarao sa komandirom Policijske stanice Višegrad Goranom Suslovskim i načelnikom ove opštine Mladenom Đurevićem.

Ministar Lukač je na sastanku sa načelnikom Kostovićem, konstatovao da je stanje bezbjednosti u Foči stabilno, da policija dobro radi svoj posao i da je stopa kriminaliteta sve manja.

Govoreći o planovima u narednom periodu, Ministar Lukač je najavio da bi naredne godine trebalo da bude uspostavljeno stanično odjeljenje policije u Čelebićima kod Foče zbog kretanja migranata i šverca u tom pograničnom dijelu prema Crnoj Gori.

Područje Čelebića i ukupan pogranični prostor prema Crnoj Gori nije dovoljno zaštićen što otvara mogućnost za različite kriminalne radnje, kao i pojačan priliv migranata. Vraćanjem staničnog odjeljenja policije u Čelebićima taj problem biće riješen jer će policija svakodnevno biti na raspolaganju i pomoći stanovništvu rekao je ministar Lukač.

Ovo stanično odjeljenje policije bi organizaciono pripadalo Policijskoj upravi Foča.

Na sastanku sa načelnikom opštinedogovoreno je da će u narednom periodu sistem video-nadzora biti unaprijeđen sa novim kamerama, a sve u cilju održavanja povoljne bezbjednosne situacije na čitavom području opštine Foča.

Ministar Lukač je dodao  da će sistem video-nadzora biti dopunjen takozvanim pametnim kamerama“. Oneće policiji pomoći mnogo u preventivnom smislu čuvanja bezbjednosti, ali i istragama koje će se voditi u slučajevima izvršenja krivičnih djela ili prekršaja.

Načelnik opštine Mašić rekao je da će lokalna zajednica pružiti svu podršku kako bi stanično odjeljenje policije u Čelebićima bilo što prije osnovano i kako bi sistem video-nadzora javnih površina na području grada bio efikasniji.

Opština je u ovoj godini pomogla da video-nadzor bude dopunjen. Posao još nije završen, što ostaje obaveza za narednu godinu. Svima nam je u interesu najviši stepen bezbjednosti građana i u tom pravcu radimo zajednički i sarađujemo rekao je načelnik Mašić.

U Višegradu sa komandirom Policijske stanice Višegrad Goranom i načelnikom ove opštine Mladenom.

Ministar Lukač je na sastancima sa komandirom Suslovskim i načelnikom opštine Đurevićem razgovarao o bezbjednosnoj situaciji, bezbjednosnim izazovima kao i planovima za naredni period.

Sagovornici su na oba sastanka zaključili da je bezbjednosna situacija na zadovoljavajućem nivou, te iznijeli prijedloge za unapređenje iste u periodu ispred nas.