Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

Ministar Lukač sa načelnikom Vasiljevićem i gradonačelnikom Stevanovićem o unapređenju bezbjednosti

| Zvornik | Srijeda, 04. novembar 2020.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač danas je na sastancima sa načelnikom Policijske uprave Zvornik Aleksandrom Vasiljevićem i gradonačelnikom grada Zvornik Zoranom Stevanovićem, razgovarao o bezbjednosnoj situaciji u naseljima Kozluk i Branjevo, koje će zahtijevati reorganizaciju rada MUP-a Srpske.

Ministar Lukač smatra da je neophodno, s obzirom da u tim naseljima živi više od 22.000 stanovnika, novom sistematizacijom povećati broj policijskih službenika, odnosno proširiti policijsku stanicu ili praviti novo stanično odjeljenje koje bi pokrilo taj prostor.

U razgovoru sa načelnikom Vasiljevićem, minstar Lukač je zaključio da je stanje bezbjednosti u Zvorniku povoljno. Takođe, da je za naselja Kozluk i Branjevo potrebno napraviti analizu stanja na osnovu koje će se iznaći najbolje rješenje u cilju povećanja bezbjednosti.

Ministar Lukač je rekao da je Policijska uprava Zvornik apsolutno opravdala svoje postojenje od kada je ovdje ponovo uspostavljen Centar javne bezbjednosti, a potom preimenovan u Policijsku upravu.

„Smanjen je broj krivičnih djela u svim segmentima, a policija dobro kontroliše priliv migranata koji je na ovom području povećan za oko 40 odsto", naveo je ministar Lukač.

On je naglasio da policija migrantsku krizu drži pod kontrolom, jer nije dozvolila da ta populacija, koja nema nikakav identifikacioni dokument, napravi krivično ili prekršajno djelo na ovom prostoru. Istovremeno je izrazio nadu da će se dolaskom hladnijih dana smanjiti priliv migranata, pa se u tom smislu ne očekuje eskalacija na ovom području.

Prilikom posjete Policijskoj upravi ministar je zajedno sa načelnikom Vasiljevićem, položio vijenac na spomen-ploču policajcima poginulim u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Nakon razgovora sa gradonačelnikom Stevanovićem, ministar je najavio da je za narednu godinu planirano da se, u saradnji sa gradskom upravom, uvede video-nadzor na području Zvornika, radi podizanja bezbjednosne situacije na viši nivo.

Ministar Lukač je istakao da se uspostavljanje video-nadzora radi u velikom broju gradova i opština Republike Srpske, te da se isti pokazao kao veoma efikasan u preventivnom smislu, kao i tokom istraga nakon počinjenog krivičnog djela ili prekršaja.

Gradonačelnik Stevanović je rekao da je sa ministrom razgovarao, prije svega, o bezbjednosnoj situaciji na ovom području, imajući u vidu blizinu granice i blizinu raznih „trusnih“ područja.

Stevanović je istakao da je Gradska uprava zadovoljna saradnjom sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske i da je bilo opravdano formiranje Centra javne bezbjednosti, odnosno Policijske uprave na ovom području.

Komentarišući bezbjednost na području grada Zvornika u vremenu nakon terorističkog akta 27. aprila 2015. godine na Policijsku stanicu Zvornik, Stevanović je rekao da je Zvornik, učinio mnogo u edukativnom smislu i razgovorima policije i Gradske uprave sa svim licima od struke i van nje, te da je terorizam najveći neprijatelj današnjice i da je potrebna stalna opreznost.

„Policija radi svoj posao, svi organi zaduženi za bezbjednost takođe, i mislim da je Zvornik danas u odnosu na prije pet godina, kada je terorista napao Policijsku stanicu, znatno bezbjedniji grad“, ocijenio je gradonačelnik Stevanović.