Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

U oktobru ukupna riješenost krivičnih djela 87,8%

| Banja Luka | Srijeda, 11. novembar 2020.

U Policijskoj upravi Banja Luka, 11.11.2020. godine, održana je redovna konferencija za novinare povodom prezentovanja rezultata rada za mjesec oktobar 2020. godine. Na pres konferenciji su prisustvovali načelnik PU Banja Luka Miloš Brkić, načelnik Sektora kriminalističke policije Jovan Stojičić i načelnik Sektora policije Radenko Stakić.

Uvodnim izlaganjem prisutnima se obratio načelnik PU Banja Luka Miloš Brkić, koji je ukratko analizirao najznačajnije statističke pokazatelje, navodeći da je u navedenom periodu na području Policijske uprave Banja Luka evidentirano 10,6% manje krivičnih djela u odnosu na uporedni period 2019. godine, 8% više slučajeva narušavanja javnog reda i mira i 7,7% manje saobraćajnih nezgoda. U saobraćajnim nezgodama smrtno su stradala 4 lica, više za 300% u odnosu na uporedni period 2019. godine kada je smrtno stradalo 1 lice.

Ukupno je riješeno 87,8% krivičnih djela, a po nepoznatom izvršiocu rasvjetljeno je 73,2% krivičnih djela. Nije bilo evidentiranih krivičnih djela veće društvene opasnosti.

U posmatranom periodu u tranzitnom kretanju kroz teritoriju koja je u nadležnosti Policijske uprave Banja Luka evidentirano je 550 migranta.

Realizovana je 1 akcija iz oblasti kriminaliteta, 7 akcija iz oblasti javnog reda i mira i 1 akcija iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, uspješno je obezbjeđeno 29 javnih okupljanja i 159 sportskih priredbi, te imajući u vidu navedeno, stanje bezbjednosti na području Policijske uprave se cijeni kao zadovoljavajuće, zaključio je načelnik uprave Miloš Brkić.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Jovan Stojičić izložio je najznačajnije statističke pokazatelje iz oblasti kriminaliteta navodeći da su na području Policijske uprave Banja Luka u posmatranom periodu evidentirana 152 krivična djela, što je za 10,6% manje u odnosu na uporedni period 2019. godine kada je bilo evidentirano 170 krivičnih djela.

Ukupno je riješeno 87,8% ili 137 krivičnih djela, a po nepoznatom izvršiocu rasvjetljeno je 73,2 % ili 52 krivična djela.

Iz oblasti opšteg kriminaliteta evidentirano je za 11,6% manje krivičnih djela  odnosno 129 dok je u uporednom periodu 2019. godine bilo evidentirano 146 krivičnih djela, a riješenost ovih krivičnih djela je 85,7 %.

Iz oblasti imovinskog kriminaliteta, evidentirano je 78 krivičnih djela, što je manje za 20,4% u odnosu na uporedni period 2019 godine kada je bilo evidentirano 98 krivičnih djela. Ukupna riješenost ovih krivičnih djela iznosi 79,3% a po nepoznatom izvršiocu 71,7%. U mjesecu oktobru rasvjetljeno je 6 krivičnih djela razbojništva, za koja je nadležnom tužilaštvu dostavljen izvještaj protiv jednog maloljetnog lica. Načelnik Stojičić je istakao da su teške krađe u padu za 38,1% u odnosu na uporedni period 2019. godine.

Evidentirano je 9 krivičnih djela protiv života i tijela, dok je u uporednom periodu 2019. godine bilo evidentirano 10 krivičnih djela, a riješenost ovih krivičnih djela je 100%. Među krivičnim djelima protiv života i tjela najbrojnije su tjelesne povrede.

U oblasti zloupotrebe opojnih droga otkriveno je 8 krivičnih djela, zbog kojih je nadležnom tužilaštvu dostavljeno 5 izvještaja kojima je obuhvaćeno 7 osumnjičenih lica. Podnešeno je 12 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, a oduzeta je i određena količina materije koje asociraju na opojne droge marihuanu, amfetamin i kokain.

Iz oblasti privrednog kriminaliteta otkriveno je 6 krivičnih djela, zbog kojih je nadležnom tužilaštvu dostavljeno 5 izvještaja protiv 5 osumnjičenih lica. Materijalna šteta pričinjena ovim krivičnim djelima iznosi oko 450.000KM.

Imajući u vidu navedeno stanje bezbjednosti  iz oblasti kriminaliteta na  području PU Banjaluka cijeni  se kao zadovoljavajuće, dodao je načelnik Stojičić.

Načelnik Sektora policije Radenko Stakić je izložio najznačajnije pokazatelje iz oblasti javnog reda i mira i bezbjednosti saobraćaja, navodeći da je u mjesecu oktobru 2020. godine na području Policijske uprave Banja Luka evidentiran 81 slučaj narušavanja javnog reda i mira, više za 8%, u odnosu na uporedni period, kada je bilo evidentirano 75 slučajeva narušavanja javnog reda i mira i evidentirano je 102 prekršaja,  više za 2% dok je u uporednom periodu evidentirano 100 prekršaja. Evidentirano je 359 saobraćajnih nezgoda, manje za 7,7% dok je u uporednom periodu bilo evidentirano 389 saobraćajnih nezgoda.

U ovim saobraćajnim nezgodama smrtno su stradala 4 lica, više za 300% u odnosu na uporedni period 2019 godine kada je smrtno stradalo 1 lice, 5 lica je teško povrijeđeno što je manje za 70,6% u odnosu na uporedni period 2019 godine kada je bilo 17 teško povrijeđenih lica, 55 lica je lakše povrijeđeno, što je manje za 11,3% u odnosu na uporedni period kada su bila 62 lakše povrijeđena lica.

Iz saobraćaja je isključeno 79 vozila, 435 vozača, od kojih je 370 zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola, 1 zbog upravljanja vozilom pod dejstvom opojnih droga, 46 bez položenog vozačkog ispita, i iz ostalih razloga 18.

Na osnovu izloženog stanje bezbjednosti iz oblasti javnog reda i mira i bezbjednosti saobraćaja na području koje pokriva Policijska uprava Banja Luka se cjeni kao zadovoljavajuće, zaključio je načelnik Stakić.