Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

Pojačana kontrola vozača traktora, radnih mašina i tehničke ispravnosti vozila

| Gradiška | Utorak, 24. novembar 2020.

Na području koje operativno pokriva Policijska uprava Gradiška, dana 25.11.2020. i 27.11.2020. godine, sprovodiće se pojačana kontrola učesnika u saobraćaju sa akcentom na kontrolu vozača traktora, radnih mašina i tehničke ispravnosti vozila.

U periodu januar-oktobar 2020. godine na području Policijske uprave Gradiška, evidentirana je jedna saobraćajna nezgoda gdje je smrtno stradao vozač traktora. Takođe u istom periodu 3 vozača traktora su zadobila lakše tjelesne povrede, a u 6 saobraćajnih nezgoda vozači traktora su prouzrokovali nastanak saobraćajne nezgode. Osnovni cilj ove akcije jeste poboljšanje stanja bezbjednosti u oblasti bezbjednosti saobraćaja.

Policijska uprava Gradiška apeluje na sve učesnike u saobraćaju da se pridržavaju odredbi Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, kako bi vlastitu bezbjednost i bezbjednost drugih građana podigli na što veći nivo.  Posebno apeluje na učesnike koji upravljaju traktorima i radnim mašinama u saobraćaju da učestvuju sa tehnički ispravnim vozilima, da prilikom vožnje koriste upaljeno žuto rotaciono svjetlo, a takođe da vozila kojim upravljaju u saobraćaju budu registrovana. Pored navedenog vozači su dužni da se pridržavaju i drugih pravila saobraćaja, a posebno da prilikom uključivanja sa zemljanog puta, odnosno površine na kojoj se ne odvija saobraćaj, skinu blato i druge materije sa točkova i drugih dijelova vozila, te da u priključnim vozilima ne vrše prevoz više lica od dozvoljenog.