Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

Smanjen broj saobraćajnih nezgoda u mjesecu oktobru na području PU Istočno Sarajevo

| Istočno Sarajevo | Srijeda, 25. novembar 2020.

U Policijskoj upravi Istočno Sarajevo danas je održana redovna konferencija za novinare, na kojoj su od strane rukovdstva Uprave prezentovani rezultati rada za protekli mjesec tekuće godine.

Načelnik PU Istočno Sarajevo Branimir Šehovac stanje bezbjednosti za mjesec oktorbar ocjenio je kao zadovoljavajuće u svim segmentima rada.

„Policijski službenici u proteklom  periodu preduzimali su sve  planske aktivnosti u skladu sa zakonom i ostvarili zapažene razultate, tako da bilježimo visok stepen rasvijetljenosti krivičnih djela po nepoznatom počiniocu, koji iznosu oko 77 %, dok je koeficijent ukupne rasvijetljenosti oko 87%“, naveo je načelnik Šehovac.

Krivična djela sa većim stepenom društvene opasnosti nisu registrovana.

U oblasti nedozvoljene proizvodnje i prometa opojnih droga, u akciji „Plantaža 2020“ pronađen je zasad indijske konoplje i izuzeto 80 stabljika.

Narušavanja javnog reda i mira u većem obimu nije bilo. Kada je u pitanju bezbjednost saobraćaja nismo registrovali saobraćajne nezgode sa poginulim licima i bilježimo smanjenje ukupnog broja nezgoda, kao i stradalih lica.

S obzirom na početak zimske turističke sezone na Jahorini policijski službenici PU Istočno Sarajevo preduzimaće sve mjere i radnje kako bi se turisti koji posjete planinu osjećali bezbjedno, dodao je načelnik Šehovac.

U mjesecu oktobru registrovano je 55 krivičnih djela, dostavljeno 46 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu nadležnom tužilaštvu, protiv 54 lica od kojih je 18 povratnika u izvršenju, naveo je načelnik Sektora kriminalističke policije Aleksandar Zeković.

Na području PU Istočno Sarajevo evidentirana su 43 narušavanja javnog reda i mira je 145 narušavanja javnog reda i mira, 48 prekršaj i 42 lica. Izdata su 44 prekršajna naloga i podneseno pet zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, naveo je načelnik Sektora policije Milan Čvoro.

U strukturi prekršaja najčešći su prekršajivrijeđanje, tuča i fizički napad i uživanje opojnih droga.

Dogodilo se 67 saobraćajnih nezgoda, ili za 18,3% manje u odnosu na isti period prošle godine. Nisu evidentirane saobraćajne nezgode sa smrtno stradalim licima. Dogodile su se dvije nezgode sa teškim tjelesnim povredama lica, osam sa lekše povrijeđenim licima i 57 nezgoda sa materijalnom štetom.

Iz saobraćaja isključeno 87 vozača i 40 vozila.