Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

MUP Srpske u kampanji „Život bez nasilja“

| Banja Luka | Četvrtak, 26. novembar 2020.

Povodom obilježavanja 16 dana aktivizma, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske priključuje se kampanji Gender centra Republike Srpske „Život bez nasilja“ sa ciljem da se što više žena i svih drugih žrtava porodičnog nasilja, upozna sa svojim pravima, ali i sa ciljem podizanja svijesti javnosti o nultoj toleranciji na nasilje i o važnosti prijavljivanja nadležnim institucijama.

Nasilje u porodici, kao i nasilje nad ženama uopšte, predstavljaju civilizacijski izazov svakog društva. NJegova specifičnost u odnosu na ostale oblike nasilja je ta što se uvijek pojavljuje u zoni privatnosti, najintimnijoj sferi života, u kojoj bi svako trebao da se osjeća sigurnim.

Prema podacima posljednjeg istraživanja o rasprostranjenosti i karakteristikama nasilja prema ženama u BiH, 47,3% ispitanih žena u Republici Srpskoj je tokom svog života doživjelo neki oblik nasilja od 15-te godine. Sfera intimnih porodičnih i partnerskih odnosa je i dalje najnesigurnija za žene i djevojčice, jer su počinioci u većini slučajeva njihovi supruzi, očevi, partneri i drugi srodnici i bliska lica. Svi građani i građanke imaju obavezu da prijave nasilje u porodici ukoliko imaju neka saznanja.

Ovom prilikom pozivamo sve institucije, organizacije civilnog društva, pojedince i pojedinke, da nam se pridruže u obilježavanju globalne kampanje protiv nasilja nad ženama, te da nikad ne prećute nasilje nad ženama i djevojčicama!