Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

Tokom republičke akcije sankcionisan 361 vozač zbog počinjenih prekršaja prema pješacima

| Bijeljina | Četvrtak, 26. novembar 2020.

Na području Policijske uprave Bijeljina u periodu od 20.11. do 24.11.2020. godine sprovedena je republička akcija pod nazivom „Odnos vozač-pješak i kontrola vozača pod dejstvom alkohola, opojnih droga ili psihoaktivnih lijekova“.

U toku akcije ukupno je kontrolisano 1.098 vozača i vozila. Izvršeno je 690 alkotestiranja pri čemu je kod njih 63 utvrđena koncentracija alkohola u organizmu, dok je jedan vozač odbio da se podvrgne alkotestiranju.

Najveći broj vozača je bio pod dejstvom alkohola u koncentraciji od 0,31 do 0,80g/kg alkohola u organizmu njih 31 ili 49%, zatim u koncentraciji od 0,81 do 1,50g/kg zabilježena su 24 ili 39%, dok je kod četiri vozača utvrđena koncentracija od 0,01 do 0,30 g/kg –mladi vozači, do tri godine vozačkog iskustva.

Zbog utvrđene koncentracije od preko 1,5g/kg alkohola u organizmu i zbog odbijanja da se podvrgnu alkotestiranju četiri vozača su lišena slobode.

U toku akcije sankcionisan je 361 vozač zbog počinjenih prekršaja prema pješacima odnosno nepropuštanja pješaka na pješačkom prelazu. Takođe, po osnovu tematike akcije sankcionisano je  75 pješaka, zbog počinjenih prekršaja.

Policijska uprava Bijeljina apeluje na sve učesnike u saobraćaju da poštuju saobraćajne propise i da se odgovorno ponašaju, te da svojim ponašanjem doprinesu povoljnijem stanju u oblasti bezbjednosti saobraćaja.