Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

Rasvijetljeno 100% krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu

| Gradiška | Petak, 27. novembar 2020.

U Policijskoj upravi Gradiška, danas je održana pres konferencija za novinare na kojoj su prezentovani rezultati rada za mjesec oktobar 2020. godine. Konferenciji su prisustvovali načelnika Policijske uprave Gradiška Bojan Škorić, načelnik Odjeljenja kriminalističke policije Bojan Mišetić i načelnik Odjeljenja policije Dejan Trifković.

Načelnik Bojan Škorić je istakao da je na području koje operativno pokriva Policijska uprava Gradiška u mjesecu oktobru tekuće godine evidentirano 29 krivičnih djela, što je za 19,4% manje u odnosu na isti period prethodne godine kada je evidentirano 36 krivičnih djela. Sva krivična djela evidentirana u mjesecu oktobru tekuće godine su rasvjetljena, te je ukupna rasvjetljenost 100%.

Po nepoznatom izvršiocu evidentirano je 11 krivičnih djela, od kojih je rasvijetljeno svih 11 krivičnih djela ili 100%.

Analizirajući stanje iz oblasti javnog reda i mira, evidentirano je 20 narušavanja javnog reda i mira što je za 5 narušavanja manje u odnosu na isti period prethodne godine kada je evidentirano 25 narušavanja. Nije evidentirano nijedno narušavanje JRM u većem obimu odnosno sa 5 ili više lica.

Sagledavajući statističke pokazatelje iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, smanjen je broj evidentiranih saobraćajnih nezgoda za 6,3 % ili u odnosu 45:48, broj saobraćajnih nezgoda sa smrtno stradalim licima je ostao isti u odnosu na uporedni period, ili u odnosu 2:2, 2 lica smrtno stradala.

Obzirom da u posmatranom periodu nisu evidentirana krivična djela koja bi izazvala uznemirenost javnosti, a nisu evidentirana ni narušavanja javnog reda i mira u većem obimu, te je i broj saobraćajnih nezgoda u padu, stanje bezbjednosti na području Policijske uprave Gradiška se može ocijeniti kao zadovoljavajuće.

U mjesecu oktobru tekuće godine na području koje operativno pokriva Policijska uprava Gradiška evidentirano je 226 migranta (133 migranta na području PS Gradiška, 73 migranata na području PS Srbac i 20 migranata na području PS Nova Topola).

Načelnik Odjeljenja kriminalističke policije Bojan Mišetić istakao je da u mjesecu oktobru 2020. godine na području Policijske uprave Gradiška došlo do smanjenja ukupnog broja izvršenih krivičnih djela za 19,4%, posmatrano na uporedni period, u odnosu 29:36.

U narednom periodu policijski službenici Policijske uprave Gradiška vršiće pojačanu kontrolu učesnika u saobraćaju, sa akcentom na kontrolu posjedovanja zimske opreme. Za neposjedovanje zimske opreme, prema Zakonu o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima BiH, vozaču vozila izriče se novčana kazna od 40 KM i po potrebi takvo vozilo se isključuje iz saobraćaja. U koliko je vozilo vlasništvo pravnog lica novčana kazna je od 500 do 5000 KM, a za odgovorno lice u preduzeću ili drugom pravnom licu od 100 do 300 KM. Za fizičko lice koje samostalno obavlja djelatnost za ovaj prekršaj predviđena je novčana kazna u iznosu od 500 do 1000 KM.