Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Saopštenja | Informisanje javnosti » Saopštenja

Realizovana republička i regionalna akcija iz oblasti bezbjednosti saobraćaja

| Banja Luka | Srijeda, 02. decembar 2020.

Policijska uprava Banja Luka, u cilju održavanja povoljnog stanja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja realizovala je republičku akciju pojačane kontrole učesnika u saobraćaju, pod nazivom „Odnos vozač – pješak i kontrolu vozača pod dejstvom alkohola ili psihoaktivnih lijekova“.

Ukupno je kontrolisano 455 pješaka, od kojih je za 454 pješaka utvrđeno da su počinili prekršaje za koje su im izdati prekršajni nalozi.

Policijski službenici su u okviru akcije kontrolisali i 4712 vozača, kojom prilikom je izvršeno alkotestiranje 3227 vozača. Zbog utvrđene nedozvoljene koncentracije alkohola u organizmu sankcionisano je 240 vozača od čega 1 vozač zbog utvrđene koncentracije alkohola u organizmu od 0,01 do 0,30 g/kg, 124 vozača zbog utvrđene koncentracije alkohola u organizmu od 0,31 do 0,80 g/kg, 77 vozača zbog koncentracije alkohola od 0,81 do 1,50 g/kg, a 27 vozača je zadržano lišenjem slobode u službenim prostorijama do istrežnjenja zbog koncentracije alkohola u organizmu preko 1,5 g/kg. Zbog utvrđenog prisustva alkohola u organizmu sankcionisano je 11 „mladih vozača“, odnosno vozači mlađi od 21 godine starosti ili sa manje od tri godine vozačkog iskustva.

Policijski službenici su testirali 3 vozača zbog sumnje da upravljaju vozilom pod dejstvom opojnih droga ili psihoaktivnih lijekova i tom prilikom je 1 vozač sankcionisan.

Po akcentu akcije izdato je 1440 prekršajnih naloga, i po drugim osnovama 373 prekršajna naloga.

Takođe, realizovana je i regionalna akcija pojačane kontrole učesnika u saobraćaju sa akcentom na kontrolu posjedovanja zimske opreme, kojom prilikom je zbog neposjedovanja zimske opreme sankcionisano 628 vozača.

Policijska uprava Banjaluka će i u narednom periodu realizovati i sprovoditi akcije iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, a sve u cilju poboljšaanja stanja u ovoj oblasti.

Takođe, apelujemo na sve učesnike u saobraćaju da se pridržavaju saobraćajnih pravila i da poštuju saobraćajne propise, kako bi zaštitili svoj život i život ljudi u svojoj okolini.