Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Saopštenja | Informisanje javnosti » Saopštenja

Neupitna saradnja MUP-ova Srpske i Srbije

| Banja Luka | Četvrtak, 03. decembar 2020.

Svako ugrožavanje bezbednosti i mira u Republici Srpskoj je ugrožavanje bezbednosti i mira Republike Srbije. Svaka nesreća koja se desi u Srbiji podjednako je nesreća i za građane Republike Srpske. Zato mi imamo obavezu da sarađujemo, da unapređujemo svoju saradnju, zato imamo obavezu da svakodnevni život i građana Srbije i Srpske učinimo bezbednijim i sigurnijim“, poručio je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin nakon sastanka u Banjaluci sa ministrom unutrašnjih poslova Republike Srpske Draganom Lukačem.

Ministar Lukač je istakao da je važna saradnja u oblasti organizovanog kriminala jer je neophodno spriječiti kriminalce u skrivanju od potjernica i zaobilaženju zakona, te da smatra da je borba protiv terorizma veoma bitna i da će biti nastavljena razmjena podataka.

"Saradnja izmeću specijalnih antiterorističkih jedinica i žandarmerije biće nastavljena putem zajedničkih vježbi i razmjene opreme. Možemo da računamo na pomoć Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije i kada je riječ o obuci kadrova iz Republike Srpske, poput poligrafiste koji se obučava uz pomoć stručnjaka Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije. Takođe, postoji i saradnja kada je riječ o konjičkim jedinicama, jedan broj naših ljudi je prošao obuku zajedno sa konjičkom jedinicom Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije", rekao je ministar Lukač. On je podsjetio da je formirana Helikopterska jedinica MUP-a Srpske i da ubrzo stiže prvi helikopter marke "Amsad" iz Rusije.

Ministar Lukač je najavio i potpisivanje ugovora Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije o zajedničkoj saradnji i obuci pilota i tehničara Republike Srpske i Republike Srbije, koji će dobiti licence da mogu u potpunosti i kvalitetno da rade svoj posao.

Ministar Vulin je poručio da su „svi kapaciteti Republike Srbije na raspolaganju Republici Srpskoj“.

„Dogovorili smo se danas da već iduće godine organizujemo zajedničku vežbu naših specijalnih jedinica, bilo na teritoriji Srpske ili Srbije, da nastavimo sa školovanjem i obučavanjem, da nastavimo sa intenzivnom razmenom svih obaveštajnih podataka o organizovanim kriminalnim grupama i pojedincima koji ugrožavaju bezbednosti građana i Srbije i Srpske“, izjavio je ministar Vulin.

Ministar Vulin je naveo da ilegalne migracije, koje sa sobom nose brojne rizike podjednako pogađaju građane Republike Srbije i Republike Srpske, te da ovo pitanje treba riješavati zajedno, kao i pitanje terorizma.