Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Saopštenja | Informisanje javnosti » Saopštenja

U toku rad na rasvjetljavanju lažnog prijavljivanja krivičnog djela

| Doboj | Ponedeljak, 07. decembar 2020.

Policijskoj stanici Doboj 1, 06.12.2020. godine, oko 14,05 časova, prijavljeno je da je u jednoj kockarnici u Doboju postavljena bomba.

Odmah po prijavi su postupili policijski službenici Policijske stanice Doboj 1 i Sektora kriminalističke policije Policijske uprave Doboj, koji su radi bezbjednosti svih građana izvršili blokadu ulica Svetog Save, Kralja Tvrtka, Kralja Petra Prvog kao i samog objekta. Nakon izvršenog protivdiverzionog pregleda utvrđeno je da nije postavljena eksplozivna naprava kako unutar tako i pored objekta.     

Tokom navedenih aktivnosti na lice mjesta je bila upućena Služba hitne pomoći Doma zdravlja Doboj i Teritorijalna vatrogasna jedinica Doboj.

O svemu je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Doboj i u toku je rad na rasvjetljavanju krivičnog djela „Lažno prijavljivanje krivičnog djela“.

Krivičnim zakonikom Republike Srpske predviđeno je da podnošenje lažne prijave za izvršenje krivičnog djela i samo predstavlja krivično djelo, kvalifikovano kao „Lažno prijavljivanje krivičnog djela“, za koje je predviđena novčana kazna ili kazna zatvora do šest mjeseci, odnosno dvije godine ukoliko neko prijavi lice da je učinilo krivično djelo, a da zna da to lice nije učinilac.