Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Servisne informacije | Informisanje javnosti » Servisne informacije

MUP Srpske najviše u BiH doprinosi borbi protiv korupcije

| Banja Luka | Utorak, 08. decembar 2020.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske sistemski radi na borbi protiv korupcije, a statistički podaci pokazuju da je u BiH najviše doprinijelo toj borbi, poručio je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač nakon održanog okruglog stola na temu „Unapređenje i razvoj sistemskog odgovora MUP-a Srpske na pojavu korupcije“ u prostorijama Uprave za policijsku obuku u Banjaluci.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske podnijelo  je u tekućoj godini 208 izvještaja protiv 288 lica koja su počinila različita koruptivna djela, čime je pričinjena šteta veća od 12,5 miliona KM.  Ministar Lukač je naveo da su među koruptivnim djelima najviše zastupljena zloupotreba ovlaštenja, od poslovnih prevara do primanja mita, a osumnjičeni su pribavili sebi ili drugima sa kojima su sarađivali protivpravnu imovinsku korist od 13,5 miliona KM.

"Te cifre govore da je riječ o koruptivnim djelima koja prati velika šteta našim institucijama, građanima, ali i samoj Republici Srpskoj", rekao je ministar Lukač.

Ministar Lukač je istakao  da se Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske na prvom mjestu bori protiv korupcije u sopstvenim redovima, navodeći da je u tekućoj godini protiv policijskih službenika pokrenuto više postupaka, te da su protiv 10 pripadnika MUP-a podneseni izvještaji o učinjenim koruptivnim djelima.

„Jedan od vidova kako da se sistemski borimo protiv korupcije npr u saobraćajnoj policiji je uvođenje savremenih radara na koje policajac ne može da utiče, ne može da pregovara sa licem koje treba da bude kažnjeno i tako ne može da primi mito. Kao što i sami znate proveli smo više akcija u kojima smo uhapsili naše pripadnike zbog počinjenih djela korupcije. Mi na taj način moramo da čistimo naše redove. Korupcija je nešto što urušava svaki sistem i niko nije imun na to“, poručio je ministar Lukač učesnicima okruglog stola. Okrugli sto organizovan je povodom 9. Decembra, Međunarodnog dana borbe protiv korupcije.