Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Saopštenja | Informisanje javnosti » Saopštenja

Policijska uprava Bijeljina obilježila Mjesec borbe protiv bolesti zavisnosti

| Bijeljina | Utorak, 15. decembar 2020.

Na gradskom trgu u Bijeljini policijski službenici Policijske uprave Bijeljina dijeli su danas promotivni materijal pod naslovom Izaberi prave vrednosti!“, a u sklopu obilježavanja Mjeseca borbe protiv bolesti zavisnosti.

Na promotivnom materijalu, prikazana je štetnost zloupotrebe opojnih droga, koji će pomoći roditeljima da prepoznaju ponašanje djeteta, odnosno da identifikuju prve simptome koji bi ukazali na eventualno konzumiranje opojnih droga. Na lecima su prikazane i fotografije opojnih droga marihuane, heroina, kokaina, ekstazija i LSD, kao i simptomi koje iste izazivaju prilikom konzumiranja, te savjeti kako postupati sa djetetom ukoliko se otkrije da konzumira opojnu drogu.

Preduzimajući aktivnosti na sprečavanju, otkrivanju i dokumentovanju krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga na području Policisjke uprave Bijeljina, policijski službenici za jedanaest mjeseci tekuće godine otkrili su 45 krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga, odnosno nadležnim tužilaštvima  podneseno je 29 izvještaja protiv  45 lica.  Od ukupnog broja lica koja su prijavljena tužilaštvu 14 lica su povratnici u izvršenju krivičnih djela i jedan maloljetnik.

Takođe, značajno je spomenuti okončane operativne akcije na otkrivanju, suzbijanju i sprečavanju neovlašćene proizvodnje i prometa opojnih droga koje je naša Uprava sprovela u ovoj godini, kao i u drugim preuzetim aktivnostima u navedenom smislu zaplenjeno je oko 5300 grama opojne droge marihuane, preko 450 grama opojne droge kokain, te određene količine opojnih droga heroina, ekstazija, amfetamina, medicinskih droga, te stabljika i sjemenki indijske konoplje.

Zbog vožnje pod dejstvom opijata iz saobraćaja je za jedanaest mjeseci isključena su 63 vozača.

U preventivnom smislu policijski službenici Policijske uprave Bijeljina, ostvarili su saradnju sa direktorima osnovnih i srednjih škola, psiholozima kao i nastavnim kadrom u cilju obavještavanja istih o štetnosti zloupotrebe opojnih droga kod školske populacije.