Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Servisne informacije | Informisanje javnosti » Servisne informacije

U novembru smanjen broj saobraćajnih nezgoda za 32,6%

| Istočno Sarajevo | Četvrtak, 17. decembar 2020.

U Policijskoj upravi Istočno Sarajevo danas je održana redovna konferencija za novinare, na kojoj su od strane rukovodstva Uprave prezentovani rezultati rada za protekli mjesec tekuće godine.

Načelnik PU Istočno Sarajevo Branimir Šehovac stanje bezbjednosti za mjesec novembar ocijenio je kao zadovoljavajuće u svim segmentima rada. Krivična djela sa većim stepenom društvene opasnosti nisu registrovana. Koeficijent rasvijetljenosti po nepoznatom počiniocu iznosi oko 65%, dok je koeficijent ukupne rasvijetljenosti oko 85%.

„Ostvareni su dobri rezultati u svim oblastima kriminaliteta. Rasvijetljeno je jedno krivično djelo Razbijništvo i Paljevina, iz oblasti privrede evidentirana su tri krivična djela čijim izvršenjem je pričinjena materijalna šteta u iznosu od 1.260.000,00 KM i  dostavljeni izvještaji tužilaštvu na dalje postupanje. Stanje u oblasti javnog reda i mira je zadovoljavajuće, narušavanja u većem obimu nije bilo. U oblasti bezbjednosti saobraćaja bilježimo smanjenje ukupnog broja saobraćajnih nezgoda. Nezgoda sa smrtno stradalim licima nismo registrovali“, naveo je načelnik Šehovac.

Planske mjere i radnje su u toku kada je u pitanju obezbjeđenje zimske turističke sezone na Jahorini, sa ciljem podizanja stanja bezbjenosti na veći nivo, dodao je načelnik Uprave.

U mjesecu novembru registrovano je 51 krivično djelo, dostavljeno 44 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu nadležnom tužilaštvu, protiv 44 lica od kojih je 18 povratnika u izvršenju, naveo je načelnik Sektora kriminalističke policije Aleksandar Zeković.

Registrovano je 45 krivičnih djela iz oblasti opšteg kriminaliteta, tri iz oblasti privrednog kriminaliteta, dva iz organozovanog i jedno krivično djelo iz oblasti bezbjednosti javnog saobraćaja.

Iz oblasti organozovanog kriminaliteta, a u vezi sa opojnim drogama, obrađeno je 12 predmeta. Posnesena su tri zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, protiv tri lica, a zbog uživanja opojnih droga na javnom mjestu izdato je sedam prekršajnih naloga. Pronađeno je i oduzeto 660 gr marihuane, 443 gr spida, 90 komada medicinskih droga, sedam tableta ekstazija, te ručno izrađena labaratorija za vještački uzgoj indijske konoplje sa 14 stabljika, istakao je načelnik Zeković.

Na području PU Istočno Sarajevo evidentirano je 37 narušavanja javnog reda i mira, 42 prekršaja i 47 lica. Izdato je 40 prekršajnih naloga i podneseno šest zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, naveo je načelnik Sektora policije Milan Čvoro.

U strukturi prekršaja najčešći su tuča i fizički napad, vrijeđanje, uživanje opojnih droga i dr.

Dogodilo se 62 saobraćajne nezgod, ili za 32,6% manje u odnosu na isti period prošle godine.  Evidentirane su dvije saobraćajne nezgode sa teškim tjelesnim povredama lica, 11 lakšim povredama i 49 nezgoda sa materijalnom štetom. Poginulih lica u saobraćanim nezgodama nije bilo.

Registrovano je 2.692 prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, dok je iz saobraćaja isključeno 98 vozača i 18 vozila. Sankcionisano je ukupno 2.552 lica.

Načelnik Čvoro apelovao je na građane kada je u pitanju upotreba pirotehničkih sredstava, te istakao da Ministarstvo unutrašnjih poslova RS sprovodi akciju pod nazivom „Petrde nisu igračke“, a sve u cilju kako bi predstojeći praznici protekli u bezbjednom okruženju, na miran i dostojanstven način.