Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Servisne informacije | Informisanje javnosti » Servisne informacije

Zadovoljavajuće stanje bezbjednosti na području PU Doboj

| Doboj | Srijeda, 23. decembar 2020.

Na redovnoj konferenciji za novinare koja je danas, 23.12.2020. godine održana u Policijskoj upravi Doboj, načelnik Slobodan Radinković je ocijenio da je stanje bezbjednosti na području koje operativno pokriva PU Doboj zadovoljavajuće.

U mjesecu novembru 2020. godine evidentirano je ukupno 91 krivično djelo, isto kao u istom mjesecu prethodne godine. Razriješenost krivičnih djela opšteg kriminaliteta iznosi 78,6%, dok stepen rasvjetljenosti krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu iznosi 68,4%.

Tokom novembra mjeseca evidentirano je 46 krivičnih djela protiv imovine, odnosno 54,8 % u odnosu na ukupan broj učinjenih krivičnih djela.

Nadležnom tužilaštvu podneseno je 78 Izvještaja o počinjenim krivičnim djelima protiv 68 lica. Od toga, 23 lica su povratnici u izvršenju krivičnog djela, dok su tri maloljetnika evidentirana kao izvršioci krivičnih djela.

Otkriveno je pet krivičnih djela iz oblasti privrednog kriminaliteta. Ovim krivičnim djelima pričinjena je ukupna materijalna šteta u iznosu od oko 3.751.000 KM, a ostvarena protivpravna imovinska korist u ukupnom iznosu od oko 12.602.000 KM.

U navedenom periodu nije bilo evidentiranih krivičnih djela rabojništva.

U posmatranom mjesecu evidentiran je ukupno 41 prekršaj iz oblasti Zakona o javnom redu i miru. Nije zabilježen niti jedan slučaj narušavanja javnog reda i mira u kome je učestvovalo više od pet lica.

U oblasti bezbjednosti saobraćaja evidentirano je 67 saobraćajnih nezgoda a u istom mjesecu prošle godine 71 (smanjenje za 5,6%). Dogodila se jedna saobraćajna nezgoda u kojoj je smrtno stradalo jedno lice. Zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola iz saobraćaja je isključeno 212 vozača dok su 22 vozača isključena zbog odbijanja da se podrgnu provjeri na prisustvo opojnih droga u organizmu. Lišeno je slobode zadržavanjem 21 lice koje je u saobraćaju zatečeno u vršenju prekršaja pod dejstvom alkohola.

U mjesecu novembru evidentirano je pet slučajeva nasilja u porodici ili porodičnoj zajednici.

U navedenom mjesecu evidentirano je šest samoubistva.