Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Saopštenja | Informisanje javnosti » Saopštenja

Visok stepen ukupne rasvetljenosti krivičnih djela

| Foča | Srijeda, 23. decembar 2020.

U Policijskoj upravi Foča, danas je održana pres konferencija za novinare na kojoj su prezentovani rezultati rada za mjesec novembar 2020. godine. Konferenciji su prisustvovali zamjenik načelnika Policijske uprave Foča Radenko Vasiljević, načelnik Odjeljenja kriminalističke policije Duško Tomović i načelnik Odjeljenja policije Voislav Krunić.

Zamjenik Vasiljević je istakao da je na području koje operativno pokriva Policijska uprava Foča u mjesecu novembru tekuće godine evidentirano 18 krivičnih djela, što je za 5,3% manje nego prethodne godine.

Načelnik Tomović je izjavio da je u izvještajnom periodu najveći broj evidentiranih krivičnih djela iz oblasti opšteg kriminaliteta i to 16. Takođe je naveo da je podneseno 5 Izvještaja o počinjenom krivičnom djelu nadležnom tužilaštvu za krivična djela nasilja u porodici ili porodičnoj zajednici te da izražava dobro iskustvo i pohvaljuje saradnju sa nadležnim Centrima za socijalni rad na našem području.

Analizirajući stanje iz oblasti javnog reda i mira, evidentirano je 10 narušavanja javnog reda i mira što je za -33,3 % narušavanja manje u odnosu na isti period prethodne godine kada je evidentirano 15 narušavanja. Nije evidentirano nijedno narušavanje JRM u većem obimu odnosno sa pet ili više lica rekao je načelnik Odjeljenja policije Voislav Krunić.

Sagledavajući statističke pokazatelje iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, smanjen je broj evidentiranih saobraćajnih nezgoda za 11,5 %. U izvještajnom periodu evidentirana je jedna saobraćajna nezgoda sa smrtno stradalim licem, jedno lice smrtno stradalo-pješak (na području PS Novo Goražde). Evidentirano je smanjenje broja saobraćajnih nezgoda sa materijalnom štetom  za 30,4% dok je zabilježeno povećanje broja saobraćajnih nezgoda sa lakše povređenim licima za 150%.

Obzirom da u posmatranom periodu nisu evidentirana krivična djela koja bi izazvala uznemirenost javnosti, a nisu evidentirana ni narušavanja javnog reda i mira u većem obimu, te je i broj saobraćajnih nezgoda u padu, stanje bezbjednosti na području Policijske uprave Foča se može ocijeniti kao zadovoljavajuće.

U mjesecu novembru tekuće godine na području koje operativno pokriva Policijska uprava Foča evidentirano je 8 migranata od kojih je 6 iz Sirije.

Obzirom da nam predstoje božićni i novogodišnji praznici kako bi isti protekli u miru i bez neželjenih posledica, načelnik Krunić je uputio apel na sve građane da se suzdrže od upotrebe vatrenog oružja i opasnih pirotehničkih sredstava, te da postupaju u skladu sa zakonskim propisima, kao i da ne upravljaju vozilima pod uticajem alkohola.

Shodno tome, Policijska uprava Foča će preduzeti niz pojačanih mjera i aktivnosti kako u oblasti kriminaliteta, tako i u oblasti javnog reda i mira i bezbjednosti saobraćaja (zaštita imovine građana, sprečavanja narušavanja JRiM, pojačane kontrole i akcije po saobraćaju i sl), a sve sa ciljem sprečavanja narušavanja JRiM i povećanja stepena bezbjednosti.