Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Saopštenja | Informisanje javnosti » Saopštenja

U novembru smanjen broj smrtno stradalih lica u saobraćajnim nezgodama za 66,7%

| Banja Luka | Utorak, 29. decembar 2020.

U Policijskoj upravi Banja Luka, 29.12.2020. godine, održana je redovna konferencija za novinare povodom prezentovanja rezultata rada za mjesec novembar 2020. godine. Na pres konferenciji su prisustvovali načelnik PU Banja Luka Miloš Brkić, načelnik Sektora kriminalističke policije Jovan Stojičić i načelnik Sektora policije Radenko Stakić.

Uvodnim izlaganjem prisutnima se obratio načelnik PU Banja Luka, Miloš Brkić, koji je ukratko analizirao najznačajnije statističke pokazatelje, navodeći da je u navedenom periodu na području Policijske uprave Banja Luka evidentirano 23,6% manje krivičnih djela u odnosu na uporedni period 2019. godine. Ukupna rješenost krivičnih djela iznosi 85,2%. Evidentirano je smanjenje broja slučajeva narušavanja javnog reda i mira za 32,5% u odnosu na uporedni period. U posmatranom periodu saobraćajne nezgode su u padu za 10,2%. Načelnik Brkić je istakao da je broj smrtno stradalih lica u saobraćajnim nezgodama manji za 66,7%. Smrtno je stradalo 1 lice, dok su u uporednom periodu smrtno stradala 3 lica.

Nije bilo evidentiranih krivičnih djela veće društvene opasnosti.

U posmatranom periodu, u tranzitom kretanju na području PU Banjaluka evidentirano je 158 migranata.

Imajući u vidu navedeno, stanje bezbjednosti na području PU Banjaluka cjeni se kao zadovoljavajuće.

Načelnik Brkić uputio je apele građanima, kako bih predstojeće praznike proveli u mirnom i bezbjednom okruženju, da pirotehnička sredstava upotrebljavaju u skladu sa zakonskim odredbama, a u cilju zaštite sebe i drugih. U toku je kampanja „Petrde nisu igračke“, u okviru koje policijski službenici kontinuirano preduzimaju mjere i radnje na sprečavanju nezakonite prodaje i upotrebe pirotehničkih sredstava. Takođe, podsjećamo da će svaka nezakonita upotreba pirotehničkih sredstava biti sankcionisana u skladu sa Zakonom.

S obzirom da je vrijeme praznika, u cilju zaštite svog života i života drugih, apelujemo na građane da ne upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola, kao i da brzinu vožnje prilagode uslovima i stanju na putevima.

Takođe, načelnik Brkić je apelovao na sve građane da predstojeće praznike proslave uz poštovanje epidemiloških mjera.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Jovan Stojičić izložio je najznačajnije statističke pokazatelje iz oblasti kriminaliteta navodeći da je na području Policijske uprave Banja Luka u posmatranom periodu evidentirano 149 krivičnih djela, što je manje za 23,6% u odnosu na uporedni period 2019. godine kada je bilo evidentirano 195 krivičnih djela. Ukupno je rješeno 85,2% ili 127 krivičnih djela, a po nepoznatom izvršiocu rasvjetljeno je 66,2% ili 43 krivična djela.

Iz oblasti opšteg kriminaliteta evidentirano je 125 krivičnih djela što je manje za 24,7% u odnosu na uporedni period kada je bilo evidentirano 166 krivičnih djela, a rješenost ovih krivičnih djela iznosi 82,4%.

Iz oblasti imovinskog kriminaliteta evidentirano je 75 krivičnih djela, što je manje za 21,1% u odnosu na uporedni period 2019 godine, kada je bilo evidentirano 95 krivičnih djela. Ukupna rješenost ovih krivičnih djela iznosi 72%, a po nepoznatom izvršiocu 61,1%.

Evidentirano je 9 krivičnih djela protiv života i tijela (4 teške tjelesne povrede i 5 tjelesnih povreda) , dok je u uporednom periodu 2019. godine bilo evidentorano 18, što je manje za 50%, a rješenost ovih krivičnih djela iznosi 100%.

U oblasti zloupotrebe opojnih droga evidentirano je 9 krivičnih djela, zbog kojih je nadležnom tužilaštvu podnešeno 7 izvještaja protiv 10 osumnjičenih lica. Podnešeno je 16 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, a oduzeta je određena količina opojne droge marihuane i amfetamina.

Iz oblasti privrednog kriminaliteta otkriveno je 7 krivičnih djela, zbog kojih je nadležnom tužilaštvu dostavljeno 5 izvještaja protiv 6 osumnjičenih lica. Materijalna šteta pričinjena ovim krivičnim djelima iznosi oko 37.000KM.

Imajući u vidu navedeno stanje bezbjednosti iz oblasti kriminaliteta na području PU Banjaluka se cjeni kao zadovoljavajuće.

Načelnik Sektora policije Radenko Stakić je izložio najznačajnije pokazatelje iz oblasti javnog reda i mira i bezbjednosti saobraćaja, navodeći da su u mjesecu novembru 2020. godine na području Policijske uprave Banja Luka evidentirana 54 slučaja narušavanja javnog reda i mira, što je manje za 32,5% u odnosu na uporedni period kada je bilo evidentirano 80 slučajeva narušavanja javnog reda i mira. Evidetiran je 71 prekršaj, što je manje za 31,7% u odnosu na posmatrani period kada su bila evidentirana 104 prekršaja narušavanja javnog reda i mira. Evidenirano je 318 saobraćajnih nezgoda, što je manje za 10,2% u odnosu na uporedni period kada su bile evidentirane 354 saobraćajne nezgode. Broj smrtno stradalih lica u saobraćajnim nezgodama je manji za 66,7%. Smrtno je stradalo 1 lice, dok su u uporednom periodu smrtno stradala 3 lica. Teško su povrijeđena 3 lica, što je manje za 81,3% u odnosu na uporedni period kada je bilo 16  teško povrijeđenih lica. Lakše je povrijeđeno 45 lica, što je manje za 40,8% u odnosu na uporedni period kada je bilo 76 lakše povrijeđenih lica.

Realizovane su 3 akcije iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, 1 akcija iz oblasti javnog reda i mira, obezbjeđeno je 18 javnih okupljanja i 108 sportskih priredbi.

Iz saobraćaja je isključeno 55 vozila, 357 vozača, od kojih 312 zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola, 7 zbog upravljanja vozilom pod dejstvom droga, 31 zbog upravljanja vozilom bez položenog vozačkog ispita i 7 iz ostalih razloga.

Na osnovu izloženog stanje bezbjednosti iz oblasti javnog reda i mira i bezbjednosti saobraćaja na području koje pokriva Policijska uprava Banja Luka se cjeni kao zadovoljavajuće, zaključio je načelnik Stakić.