Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Saopštenja | Informisanje javnosti » Saopštenja

Falsifikovao i prodavao mikrobiološke nalaze SARS-CoV-2

| Prijedor | Ponedeljak, 18. januar 2021.

Policijski službenici Policijske uprave Prijedor, 15.01.2021. godine, na osnovu prethodno prikupljenih operativnih informacija da se na području Novog Grada vrši falsifikovanje i preprodaja mikrobioloških nalaza u vezi PCR testiranja na SARS-CoV-2, a koje izdaje Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, izvršili su kriminalističku obradu lica M.Ć. iz Prijedora, vlasnika fotografske radnje u Novom Gradu, zbog sumnje da je počinio krivično djelo „Falsifikovanje isprave“.

Kriminalističkom obradom utvrđeno je da je osumnjičeni M.Ć. u periodu od oktobra 2020. godine do januara 2021. godine, u fotografskoj radnji u Novom Gradu, neovlašteno izradio, odnosno falsifikovao najmanje 200 mikrobioloških nalaza u vezi testiranja na SARS-CoV-2, i prodao po cijeni od 50 KM po jednom nalazu.

Istog dana, uz saglasnost tužioca Okružnog javnog tužilaštva Prijedor i po naredbi sudije Osnovnog suda u Novom Gradu, izvršen je pretres prostorija fotografske radnje, kom prilikom je pronađen i oduzet računar sa pohranjenim obrascima za izradu i falsifikovanje nalaza, kao i krivotvoreni pečat JZU Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

U toku je rad na kompletiranju predmeta, nakon čega će Okružnom javnom tužilaštvu Prijedor, biti dostavljen izvještaj protiv lica M.Ć. za krivično djelo „Falsifikovanje isprave“.