Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Saopštenja | Informisanje javnosti » Saopštenja

Na području Policijske uprave Gradiška ukupna rasvjetljenost krivičnih djela je 95,3%

| Gradiška | Petak, 22. januar 2021.

U Policijskoj upravi Gradiška, danas je održana konferencija za novinare na kojoj su prezentovani rezultati rada za 2020. godinu. Konferenciji su prisustvovali načelnik Policijske uprave Gradiška Bojan Škorić, načelnik Odjeljenja kriminalističke policije Bojan Mišetić i načelnik Odjeljenja policije Dejan Trifković.

U uvodnom izlaganju prisutnima se obratio načelnik Policijske uprave Gradiška Bojan Škorić, te istakao da je u protekloj godini, koja je bila specifična posebno u pogledu prisustva korona virusa, svi postavljeni planovi djelovanja Policijske uprave Gradiška realizovani, te se osvrnuo na statističke pokazatelje.

Na području koje operativno pokriva Policijska uprava Gradiška u toku 2020. godine evidentirana su 384 krivična djela, što je za 6,3% manje u odnosu na isti period prethodne godine kada je evidentirano 410 krivičnih djela, a ukupno je rasvijetljeno 366 krivičnih djela ili 95,3%, dok je u istom periodu prethodne godine ukupno rasvjetljeno 365 krivičnih djela ili 89,2%

Po nepoznatom izvršiocu evidentirana su 142 krivična djela, od kojih su rasvijetljena 124 krivična djelo ili 87,3% i to 124 krivična djela rasvijetljena su iz tekućeg perioda, dok je u istom periodu prethodne godine po nepoznatom izvršiocu evidentirano 190 krivičnnih djela, od kojih je rasvjetljeno 151 krivično djelo ili 77,6 %, i to 145 krivičnih djela rasvjetljeno je iz tekućeg perioda, a 6 krivičnih djela iz prethodnog perioda.

Analizirajući stanje iz oblasti javnog reda i mira, evidentirano je 520 narušavanja javnog reda i mira što je za 66,1% više u odnosu na isti period prethodne godine kada je evidentirano 313 narušavanje. Analizirajući strukturu izvršenih prekršaja, do povećanja je došlo onih prekršaja koji su evidentirani kroz pojačane aktivnosti policijskih službenika. Evidentirana su 4 slučaja narušavanja javnog reda i mira sa 5 i više lica, a isti se dovode u vezu sprovođenje određenih mjera vezanih za odluke Republičkog štaba za vanredne situacije i odnosi se na prekršaj iz člana 22 ( ograničenje kretanja na određenom prostoru).

Sagledavajući statističke pokazatelje iz oblasti bezbjednosti saobraćaja,smanjen je broj evidentiranih saobraćajnih nezgoda za 17,9 %, smanjen je broj saobraćajnih nezgoda sa smrtno stradalim licima za 25%, kao i broj smrtno stradalih lica u saobraćajnim nezgodama za 4 lica. Takođe, smanjen je broj i saobraćajnih nezgoda sa teže povrijeđenim licima za 6,9%, kao i sa lakše povrijeđenim licima za 11,5%.

Obzirom da u posmatranom periodu nisu evidentirana krivična djela koja bi izazvala uznemirenost javnosti, stanje javnog reda i mira je stabilno, te je i smanjen broj evidentiranih saobraćajnih nezgoda, stanje bezbjednosti na području Policijske uprave Gradiška se može ocijeniti kao zadovoljavajuće.

U toku 2020. godine na području koje operativno pokriva Policijska uprava Gradiška evidentirano je 1566 migranta/ u toku 2019. godine evidentirano je 677.

Ovom prilikom načelnik se zahvalio svim novinarima na profesionalnoj saradnji, kao i objektivnom i blagovremenom izvještavanju o svim bitnim informacijana u prethodnom periodu, a sa željom da se takva saradnja nastavi i ubuduće.

Načelnik Odjeljenja kriminalističke policije Bojan Mišetić je istakao da je u toku 2020. godine operativnim radom policijskih službenika otkriveno je i 21 krivično djelo i 52 prekršaja u vezi zloupotrebe opojnih droga kojom prilikom je pronađena i oduzeta određena količina opojne droge (kokaina 2.73 grama; marihuane 2.258.46 grama; 235.95 grama amfetamina, 24 stabljike kanabisa, 15 komada kanabis sjemenki i 51 komad tableta ekstazi), otkrivena je i 1 ilegalna laboratorija za uzgoj Skanka“, a 25 lica je lišeno slobode.

Načelnik Odjeljenja policije Dejan Trifković  je istakao da je u izvještajnom periodu na području koje operativno pokriva Policijska uprava Gradiška protiv 704 lica, među kojima je 111 povratnika i 18 maloljetnika, podnosen je 121 zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka i izdato je 496 prekršajnih naloga.

Ukupno je evidentirano 15.590 prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja što je za 31% više u odnosu na isti period prethodne godine kada je evidentirano 11898 prekršaja.

Iz oblasti bezbjednosti saobraćaja preduzeto je niz preventivno represivnih aktivnosti, kojom prilikom je iz saobraćaja isključeno 1.135 vozača, što je za 12% manje u odnosu na isti perod prethodne godine kada je iz saobraćaja isključeno 1290 vozača.

Takođe napominjemo da su policijski službenici Policijske uprave Gradiška u skladu sa Zakonom o prekršajima RS u toku 2020. godine izvršili privremeno oduzimanje 29 vozila od višestrukih povratnika u vršenju najtežih prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, te će i u narednom periodu nastaviti sa ovim aktivnostima.