Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Servisne informacije | Informisanje javnosti » Servisne informacije

Na proširenom kolegiju ministra, stanje bezbjednosti u Republici Srpskoj ocijenjeno kao „Zadovoljavajuće“

| Banja Luka | Ponedeljak, 25. januar 2021.

Stanje bezbjednosti na području Republike Srpske u prošloj godini može se ocijeniti zadovoljavajućim, jer uprkos dodatnom angožavanju policije koje je donijelo vanredno stanje/vanredna situacija, bilježimo pad kriminaliteta za 5,3 % poručio je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač. On je istakao da je povećana ukupna rasvjetljenost krivičnih djela i krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu, kao i da je MUP Srpske uspešno realizovao sve zaključke Republičkog štaba za vanredne situacije.

Na konferenciji za novinare koja je održana tokom Proširenog kolegija ministra unutrašnjih poslova, ministar Lukač je pojasnio da je u Srpskoj prošle godine evidentirano 7.211 krivičnih djela, te da je broj krivičnih djela smanjen dobrim radom policije, ali i zbog specifičnosti koje su prouzrokovane pandemijom virusa korona.

On je istakao da je u prošloj godini povećan procenat rasvijetljenosti krivičnih djela i da je u svim oblastima kriminaliteta zabilježena stopa smanjenja.

Ministar Lukač je ocijenio da su pripadnici MUP-a Srpske prošle godine uspješno izvršili postavljene zadatke u borbi protiv pandemije virusa korona.

Naši pripadnici su imali dodatni angažman, a jedan od njih je bio i sprovođenje policijskog časa. Uspješno su odgovorili svim zadacima, iako smo imali prilično veliki broj pripadnika koji su bili zaraženi virusom korona, podsjetio je ministar Lukač.

Govoreći o bezbjednosti u saobraćaju u prošloj godini, ministar Lukač je naveo da je bilo 9.070 saobraćajnih nezgoda, što je manje za 11,1 odsto u odnosu na 2019, kao i da je u saobraćajnim nezgodama poginulo 101 lice.

Prema njegovim riječima, to je najmanji broj poginulih lica u toku jedne godine.

Na manji broj saobraćajnih nezgoda uticao je dobar rad policije, ali i tehničke mogućnosti koje imamo, jer su u 43 lokalne zajednice postavljene ili će biti postavljene sigurnosne kamere, svaka policijska uprava ima presretače, ali i savremene radarske sisteme", naveo je ministar Lukač i podsjetio da će u Banjaluci biti postavljeno više od 300 sigurnosnih kamera, a sve u cilju unapređenja bezbjednosti.

On je naglasio da će u zgradi MUP-a biti otvoren savremeni centar u kome će se dokumentovati sve što se radi na terenu i pozvao vozače da poštuju saobraćajne propise, ali i da vozila registruju na vrijeme kako bi izbjegli plaćanje kazni.

Prema njegovim riječima, vozačima koji budu imali veliki broj kazni koje ne plaćaju biće oduzimana vozila.

Ministar Lukač je naveo da MUP Srpske školuje mladi kadar, jer je podmlađivanje policije strateški projekat.

Sada nam ratna generacija policajaca odlazi u penziju i zato moramo da podmlađujemo kadar. Ove godine imamo 350 kadeta na Policijskoj akademiji, a ukupno ćemo imati odškolovanih 1.450 policajaca od kojih je 1.100 u sistemu rada. Imaćemo i novi objekat policijske akademije čija gradnja bi trebalo da bude završena do kraja ove godine, rekao je ministar Lukač.