Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Saopštenja | Informisanje javnosti » Saopštenja

Rezultati kontrola poštovanja zaključaka Republičkog štaba za vanredne situacije

| Banja Luka | Ponedeljak, 08. februar 2021.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske kontinuirano provodi pojačane aktivnosti na kontroli poštovanja zaključaka Republičkog štaba za vanredne situacije, a sve u cilju sprečavanja širenja korona virusa među stanovništvom.

Policijski službenici MUP-a Republike Srpske su proteklog vikenda u cilju provjere poštovanja ovih mjera proveli niz aktivnosti u saradnji sa komunalnom policijom i inspekcijskim službama, te su kontrolama ugostiteljskih objekata evidentirali tri krivična djela „Nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije“:

-Dana 05. februara u 21,30 časova policijski službenici Policijske stanice Mrkonjić Grad izvršili kontrolu ugostiteljskog objekta u Mrkonjić Gradu, gdje je zatečeno 87 gostiju. O događaju je obavješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci koji se izjasnio da se radi o krivičnom djelu „Nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme pandemije“.

-Dana 05. februara u 23,15 časova policijski službenici Policijske stanice Ugljevik su izvršili kontrolu ugostiteljskog objekta u Ugljeviku, gdje su zatečena 22 gosta, iako je radno vrijeme objekta bilo do 22,00 časa. O događaju je obavješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini koji se izjasnio da se radio o krivičnom djelu „Nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme pandemije“.

- Dana 06. februara u 22,55 časova policijski službenici Policjske stanice Teslić i Komunalne policije su u jednom ugostiteljskom objektu zatekli 86 lica. Dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Doboj se izjasnio da radi o KD„Nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije“.

 

 

 

Policijski službenici su u ovoj godini evidentirali i 192 prekršaja po Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, a koji se odnosi na obavezu nošenja zaštite maske na javnim površinama.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske poziva građane da nadležnim službama prijave nedogovorne pojedince ili grupe, koji svojim ponašanjem mogu ga ugroze zdravlje ljudi.

U cilju zaštite zdravlja ljudi, a u skladu sa važećim zaključcima Republičkog štaba za vandredne situacije i preporukama Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, policijski službenici MUP RS će i u narednom periodu nastaviti sa provođenjem mjera i radnji iz svoje nadležnosti.