Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Saopštenja | Informisanje javnosti » Saopštenja

Pojačane aktivnosti policije rezultovale zadovoljavajućim stanjem bezbjednosti

| Doboj | Petak, 12. februar 2021.

Na redovnoj konferenciji za novinare koja je danas održana u zgradi Policijske uprave Doboj, zamjenik načelnika Uprave Predrag Lazić  je istakao  da je stanje bezbjednosti zadovoljavajuće i stabilno.

U mjesecu januaru 2021. godine evidentirano je ukupno 89 krivičnih djela, što je za 18,7% više nego u istom periodu prethodne godine (75). Razriješena su ukupno 63 krivična djela, odnosno 65,6%. Rasvjetljenost krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu izniosi 52,2%.

Nije evidentirano ni jedno krivično djelo razbojništva kao ni otuđena motornih vozila. Izvršeno je jedno krivično djelo paljevine.

Nadležnom tužilaštvu podneseno je ukupno 75 izvještaja kojim je obuhvaćeno 61 lice. Od toga 13 lica su povratnici u izvršenju krivičnih djela, dok su 4 maloljetnika evidentirana kao izvršioci krivičnih djela.

Otkrivena su tri krivična djela iz oblasti privrednog kriminaliteta.

U oblasti zloupotrebe opojnih droga evidentirana su četiri krivična djela i 33 prekršaja što predastavlja povećanje za 120%.

Evidentirano je 37 prekršaja iz oblasti Zakona o javnom redu i miru a u istom periodu prethodne godine 44 prekršaja što predstavlja smanjenje za 15,9%. Nadležnim sudovima podneseno je šest zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i uručeno je 30  prekršajnih naloga, sve protiv 38 lica.

U posmatranom periodu evidentirane su 83 saobraćajne nezgode. Tokom navedenog mjeseca nije bilo nezgoda sa smrtno stradalim licima. Dogodilo se pet nezgoda u kojima je teže povrijeđeno šest lica i 19 nezgoda u kojima je lakše povrijeđeno 27 lica. 

Zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola lišena su slobode zadržavanjem 23 vozača.