Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

U januaru 2021. godine 60% manje imovinskih krivičnih djela nego u januaru 2020. godine

| Trebinje | Ponedeljak, 22. februar 2021.

Policijska uprava Trebinje je 22. februara 2021. godine, održala konferenciju za medije na kojoj su predstavljeni rezultati rada u mjesecu januaru 2021. godine sa uporednim pokazateljima iz januara 2020. godine. Rezultate su predstavili načelnik Policijske uprave Siniša Laketa, načelnik Sektora policije Petar Kozjak i načelnik Sektora kriminalističke policije Velibor Vukoje.

Načelnik Laketa je istakao: „Ove godine, januar je, možemo reći bio miran što se tiče praznika, tome je naravno najviše doprinjela odgovornost građana, ali i privrednih subjekata koji su poštovali epidemiloške mjere koje su na snazi. Evidentirano je smanjenje u broju narušavanja javnog reda i mira i broju saobraćajnih nezgoda dok je broj krivičnih djela povećan za pet krivičnih djela u odnosu na januar 2020. godine. Od evidentiranih krivičnih djela istakao bih krivično djelo „Nedozvoljena trgovina“ što je otkrila i dokumentovala Policijska stanica Bileća gdje je oduzeto oko 59.000 paklica cigareta i istakao bih da su u januaru 2020. godine evidentirana dva krivična djela „Krađa“ i tri krivična djela „Teška krađa“, a kojih nije bilo evidentiranih u januaru 2021. godine, ukupno smanjenje u broju evidentiranih imovinskih krivičnih djela je 60%.“

Načelnik Sektora policije je kratko predstavio rad uniformisane policije u mjesecu januaru i dodao: „U januaru 2021. godine, evidentirano je za 12% manje slučajeva narušavanja javnog reda i mira. Evidentirana su 22 slučaja narušavanja javnog reda i mira za koja je prijavljen 31 počinilaca. Evidentirano je 35 prekršaja. U izvještajnom periodu evidentirano je 26 saobraćajnih nezgoda od kojih je osam sa lakše povrijeđenim licima i 18 sa materijalnom štetom. Ni u ovom ni u uporednom periodu nisu evidentirane SN sa poginulim ili teško povrijeđenim licima. Evidentirana su tri krivična djela „Ugrožavanje javnog saobraćaja“.

U nastavku konferencije rezultate o radu policijskih službenika na otkrivanju i dokumentovanju krivičnih djela predstavio je načelnik Vukoje: „PU Trebinje je, u januaru 2021. godine, evidentirala 24 krivična djela, što je više za pet u odnosu na uporedni period. Od ukupnog broja krivičnih djela na opšti kriminalitet se odnosi 18 djela, na privredni kriminalitet tri i na bezbjednost javnog saobraćaja tri krivična djela. Od ukupnog broja krivičnih djela po poznatom učiniocu evidentirana su 22 (+69,2%) dok su po nepoznatom evidentirana dva krivična djela (-66,7%). Nadležnim tužilaštvima podnesena su 23 Izvještaja protiv 30 lica.

Kao „svjež čin“ evidentirano je šest krivičnih djela (+200%) za koja je prijavljeno devet lica (+350%)“.