Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Saopštenja | Informisanje javnosti » Saopštenja

Odgovornim ponašanjem spriječimo požare!

| Prijedor | Utorak, 23. februar 2021.

Policijska uprava Prijedor apeluje na građane da spaljivanje korova i drugog gorivog materijala, prilikom uređenja imanja i pripremanja poljoprivrednih parcela, obavljaju samo za vrijeme povoljnih vremenskih uslova i na površinama koje mogu kontrolisati.

Zakonom o zaštiti od požara zabranjeno je paljenje korova i drugog poljoprivrednih otpada bez prethodnog obavještenja Vatrogasno - spasilačkih jedinica, a propisana je i obaveza preduzimanja svih neophodnih radnji s ciljem sprečavanja širenja vatre. Novčane kazne predviđene ovim Zakonom su od 100 KM do 1.000 KM za prekršaj koji počine fizička lica djelujući suprotno propisanim zakonskim odredbama.

Spaljivanje korova i ostavljanje neugašene vatre bez nadzora pri uređenju poljoprivrednih imanja česti su uzroci požara. Imajući u vidu da je početak sezone proljećnog krčenja i uređenja poljoprivrednog zemljišta, posebnu opasnost predstavlja nekontrolisano spaljivanje gorivog materijala u blizini šumskih kompleksa i zasada. Nekontrolisani požari mogu da dovedu do ugrožavanja ljudskih života i imovine u većem obimu.

Policijska uprava Prijedor apeluje na sve građane na odgovorno ponašanje prilikom paljenja vatre na otvorenom prostoru, da nakon spaljivanja ugase ostatke nesagorene materije, kako bi se spriječilo njihovo raznošenje vjetrom i pojava širenja požara.

U slučaju nekontrolisanog širenja vatre potrebno je odmah obavjestiti vatrogasce na broj 123 ili policiju na broj 122.