Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

Pretresi na deset lokacija u okviru međunarodne akcije „Zajam“

| Banja Luka | Srijeda, 03. mart 2021.

Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u saradnji sa policijama Hrvatske i Slovenije realizuju međunarodnu akciju kodnog naziva „Zajam“ u cilju dokumentovanja krivičnih djela privrednog kriminaliteta.

Na osnovu naredbi osnovnih sudova Banjaluka i Prijedor vrše se pretresi na osam lokacija na području Banjaluka i dvije lokacije na području Prijedora u cilju dokumentovanja krivičnih djela „Zloupotreba položaja ili provjerenja u privrednoj djelatnosti pomaganjem“ iz Krivičnog zakona Slovenije, što odgovara krivičnim djelima „Nazakonito postupanje u privrednom poslovanju“ Krivičnog zakonika Republike Srpske.

Pretresi lokacija vrše se kod lica inicijala D.Đ., Z.S., L.Z., J.S., E.V., B.S., T.S.D., Ž.B. i jednog privirednog društva u Banjaluci.

Navedena lica se sumnjiče da su krivična djela izvršila na području Republike Slovenije, tako što su preko svojih žiro računa otvorenih u Sloveniji, Mađarskoj i Austriji, kao i preko računa njihovih preduzeća, omogućili izvlačenje novca iz više privrednih društava iz Slovenije u iznosu od više miliona evra.