Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

Povoljno stanje bezbjednosti na području PU Zvornik

| Banja Luka | Utorak, 16. mart 2021.

U Policijskoj upravi Zvornik, 16.03.2021. godine, održana je redovna konferencija za novinare na kojoj su načelnik Uprave Aleksandar Vasiljević, načelnik Sektora policije Dražan Erkić i načelnik Odjeljenja za opšti kriminalitet Srpko Milošević, prezentovali rezultate rada za mjesec februar tekuće godine.

Načelnik Uprave Aleksandar Vasiljević, istakao je da je stanje bezbjednosti na području Policijske uprave Zvornik stabilno i zadovoljavajuće, napominjući da u izvještajnom periodu nije bilo evidentiranih težih krivičnih djela niti događaja koji bi izazvali veću uznemirenost građana na području PU Zvornik. Takođe, pripadnici PU Zvornik su u februaru sproveli niz akcija republičkog, regionalnog i lokalnog karaktera kao i učestvovali u obezbjeđenju štićenih ličnosti i javnih skupova koji su protekli u miru i bez neželjenih posljedica.

U oblasti kriminaliteta, načelnik Odjeljenja za opšti kriminalitet Srpko Milošević, istakao je da su u februaru tekuće godine na području PU Zvornik evidentirana 43 krivična djela. Broj krivičnih djela opšteg kriminaliteta je 37, od kojih su riješena 33 krivična djela ili 86,8%, dok je od 17 krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu rasvijetljeno 13 djela ili 72,22%. Ukupan broj prijavljenih lica je 43, od čega je 10 povratnika, dok maloljetnika nije bilo.

U oblasti privrednog kriminaliteta, u toku februara 2021. godine evidentirana su četiri krivična djela iz ove oblasti, dok u istom periodu prošle godine nije bilo evidentiranih djela iz oblasti privrednog kriminaliteta.

U toku februara 2021. godine, nije bilo evidentiranih maloljetnih počinilaca krivičnih djela.

Načelnik Sektora policije Dražan Erkić, istakao je da je stanje u oblasti javnog reda i mira zadovoljavajuće, imajući u vidu da je u toku mjeseca februara 2021. godine evidentirano 36 prekršaja javnog reda i mira, što je za 2,7% manje u odnosu na uporedni period. U tim narušavanjima učestvovala su tri povratnika, dok maloljetnika nije bilo. Nije bilo narušavanja javnog reda i mira u većem obimu ( pet i više lica).

Načelnik Erkić je dodao da su u mjesecu februaru 2021. godine evidentirane 43 saobraćajne nezgode, što je za 4,4% manje u odnosu na uporedni period. U tim nezgodama je 15 lica nastradalo, što je za 6,3% manje u odnosu na februar prošle godine. Nije bilo smrtno stradalih lica, dva lica su zadobila teške tjelesne povrede, dok je 13 lica lakše povrijeđeno.

Iz saobraćaja je isključeno 21 vozilo i 83 vozača, od čega je 61 vozač isključen zbog vožnje pod uticajem alkohola.

Načelnik Erkić je apelovao na građane da poštuju saobraćajne propise, da ne parkiraju svoja vozila na zabranjenim mjestima, a policijski službenici će pojačati svoje prisustvo i kontrolu u saobraćaju, sa akcentom na nepropisno parkiranje vozila, naročito u zonama škola i u blizini pješačkih prelaza.

Načelnik Uprave Vasiljević je još jednom apelovao na sve građane da tokom obavljanja proljetnih radova na krčenju zemljišta i uređenju imanja, ne pale vatru na nedozvoljenim mjestima i ne vrše spaljivanje ostatka žitarica i spaljivanje drvenog otpada unutar ili u blizini šumskih kompleksa i zasada, gdje usljed nekontrolisane vatre može doći do šumskog požara i požara na otvorenom prostoru, koji mogu ugroziti ljudske živote i imovinu građana, kao i da prije paljenja o tome obavijeste nadležne vatrogasno-spasilačke jedinice.