Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Saopštenja | Informisanje javnosti » Saopštenja

Iz Policijske uprave Foča apeluje se na građane da poštuju mjere i preporuke u vezi pogoršane epidemiološke situacije

| Foča | Petak, 19. mart 2021.

U prostorijama Policijske uprave Foča  danas je  održana konferencija za medije na kojoj su načelnik Policijske uprave, Velimir Kostović, načelnik Odjeljenja policije policije Voislav Krunić i načelnik Odjeljenja kriminalističke policije Duško Tomović predstavili rezultate rada za mjesec februar 2021. godine sa uporednim pokazateljima iz 2020.godine.

Načelnik Policijske uprave Foča je istakao da se  na osnovu svih statističkih podataka, ali i ostalih parametara koji se cijene, stanje bezbjednosti može ocijeniti kao stabilno i zadovoljavajuće. Ovom prilikom načelnik Kostović je apelovao na građane da se pridržavaju svih mjera i da se odgovorno ponašaju i poštuju odluke  koje su izdate od strane Republičkog  Štaba za vanredne situacije Republike Srpske kao i  lokalnih opštinskih štabova za vanredne situacije na njihovim područjima, a sve u vezi  trenutne situacije u vezi sa pojavom virusa korona, a sve u vezi trenutno pogoršane epidemiološke situacije na našem području.

Načelnik Kostović je apelovao na građane koji čiste svoje parcele od korova i drugog poljoprivrednog otpada da  preduzmu sve mjere predostrožnosti prilikom paljenja vatre, kao i apel svim građanima da ukoliko  uoče nekontrolisano širenje vatre odmah o tome obavjeste nadležnu vatrogasnu ili policijsku stanicu.

Načelnik Odjeljenja policije, Krunić u svom izlaganju je iznio podatke o broju evidentiranih narušavanja javnog reda i mira, kao i  saobraćajnih nezgoda. Ukupno je evidentirano 13 narušavanja javnog reda i mira koje je počinilo 14 lica, što predstavlja blago povećanje od 8,3%. Evidentirano je 18 saobraćajnih nezgoda, što je smanjenje za 18,2%, dok je struktura saobraćajnih nezgoda povoljnija. Od ukupnog broja 17 s/n su za posljedicu imale materijalnu štetu, a samo jedna s/n je za  posljedicu imala  lakše povrijeđeno jedno lice. U februaru nije bilo evidentiranih nezgoda sa smrtno stradalim licima.

Načelnik Odjeljenja kriminalističke policije Tomović je rekao da je broj evidentiranih krivičnih djela 18 što je u povećanju za 20 % u odnosu na uporedni period. Od ukupnog broja krivičnih djela po poznatom počiniocu prijavljeno je 14  dok je po nepoznatom prijavljeno 4 krivična djela od kojih su sva četiri rasvijetljena. Nadležnim tužilaštvima podneseno je 13 Izvještaja protiv 15 lica. Policijski službenici su  u posmatranom periodu zadržali visok stepen ukupne rasvijetljenosti krivičnih djela koji iznosi 100% kao i koeficijent rasvijetljenosti krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu.

Na kraju konferencije načelnik Krunić je upoznao da je danas izašao konkurs za upis novih 300 kadeta  na Policijsku akademiju kao i za prijem u SAJ Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (30 pripadnika) te da se svi zainteresovani u zakonskom roku koji ispunjavaju uslove mogu prijaviti na isti.