Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na | Informisanje javnosti »

U mjesecu februaru za 51% manje evidentirano krivičih djela protiv imovine

| Bijeljina | Četvrtak, 25. mart 2021.

U prostorijama Policijske uprave Bijeljina održana je danas, redovna konferencija o rezultatima rada za mejsec februar 2021. godine. Na konferenciji je rečeno, da je u mjesecu iza nas evidentirano ukupno 70 krivičnih djela, što je za oko 25% manje u odnosu na uporedni period prošle godine. Nadležnim tužilaštvima su podnesena 54 izvještaja protiv 81 lica.

Evidentirano je 50 krivičnih djela opšteg kriminaliteta, 4 djela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga, 14 iz oblasti privrednog kriminaliteta i dva djela iz oblasti bezbjednosti saobraćaja.

Koeficijent ukupne rasvjetljenosti krivičnih djela u mjesecu februaru iznosi 80 %.

Posebno bi naglasili, da je u mjesecu februaru 2021.godine evidentirano za 51% manje krivičnih djela protiv imovine.

Nadalje, prijavljen je jedan maloljetnik, dok je u uporenom periodu bilo osam. Takođe, za oko 39% evidentirano je više slučajeva nasilja u porodici.

Evidentirano je 35 slučajeva narušavanja javnog reda i mira u kojima su 42 lica počinila 47 prekršaja. Za oko 25% više je narušavanja javnog reda i mira u odnosu na uporeni period, ali je neophodno istaći da je na to uticala pojava virusa Kovid 19“.

Tokom mjeseca februara mjesecu iza nas zabilježene su 84 saobraćajne nezgode, u kojima su dva lica izgubila život, 8 lica je teško povređeno, a 21 lakše.

Policijski službenici sprovode kontinuirane aktivnosti na unapređenju stanja bezbjednosti saobraćaja kroz pojačanu kontrolu učesnika u saobraćaju, kontinuiranom prevencijom, sprovođenjem konkretnih, ciljanih i efikasnih represivnih ativnosti, te planskim djelovanjem na uzroke, a ne na posledice saobraćajnih nezgoda.

Policijska uprava Bijeljina apeluje na građane da tokom obavljanja proljetnih radova na krčenju zemljišta i uređenju imanja, ne pale vatru na nedozvoljenim mjestima gdje usljed nekontrolisane vatre može doći do šumskog požara i požara na otvorenom prostoru, koji mogu ugroziti ljudske živote i imovinu građana.

Zakonom o zaštiti od požara koji je stupio na snagu u novembru 2019. godine, (član 18, tačka 10.) zabranjeno paljenje korova i drugog poljoprivrednog otpada bez prethodnog obavještavanja vatrogasno-spasilačke jedinice i preduzimanja svih neophodnih radnji s ciljem sprečavanja širenja vatre.

Pozivamo građane da prilikom uočavanja požara ili u slučaju nekontrolisanog širenja vatre, o tome odmah obavijeste nadležne organe.

Policijska uprava Bijeljina, u okviru svojih ovlašćenja, postupaće protiv svih koji budu izazvali požar i time ugrozili živote i zdravlje ljudi ili pričinili materijalnu štetu.

Takođe, pozivamo građane da u cilju zaštite zdravlja ljudi, poštuju zaključke Republičkog štaba za vanredne situacije i preporuke Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, te da nadležnim službama prijave neodgovorne pojedince ili grupe, koji svojim ponašanjem mogu da ugroze zdravlje ljudi.