Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

Dva krivična djela „Nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije“

| Banja Luka | Ponedeljak, 29. mart 2021.

U okviru pojačanih aktivnosti Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske sa inspekcijskim organima na kontroli poštovanja zaključaka Republičkog štaba za vanredne situacije, a sve u cilju sprečavanja širenja korona virusa među stanovništvom, proteklog vikenda evidentirana su dva krivična djela „Nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije“:

 

- Dana 26.03.2021. godine oko 12,50 časova policijski službenici Policijske uprave Prijedor su u Kostajnici  zaustavili i kontrolisali putničko motorno vozilo kojim je upravljao M.G. iz Kostajnice, koji je pozitivan na COVID-19 i istom je propisano kućno liječenje i izolacija. Obavješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva  Prijedor, koji je naložio da se protiv lica M.G. nadležnom tužilaštvu podnese izvještaj o počinjenom krivičnom djelu„ Nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije“.

- Dana 28.03.2021. godine oko 08,30 časova patrola policije Policijske uprave Zvornik je utvrdila da se u mjestu Mahala, opština Osmaci održava pijaca i da se na njoj nalazi veći broj lica. Sa događajem je upoznat dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Bijeljina, koji je saopštio da se lice mjesta fotografiše i protiv vlasnika pijace dostavi izvještaj o počinjenom KD „Nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije”. Lice mjesta je fotografisano, a konstatovano je da se na pijaci nalazi oko 2.000 lica.

Takođe, pojačanim mjerama kontrole policijskih službenika utvrđeno je da se ispred ugostiteljskih objekata u Bijeljini, Mrkonjić Gradu i Foči  nalazi više lica koja su konzumirala pića na terasi istih, dok je u jednom ugostiteljskom objektu koji se nalazi unutar tržnog centra u Trebinju zatečen konobar i još dva lica. O svemu je obavještena inspekcija i komunalna policija.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske poziva građane da nadležnim službama prijave nedogovorne pojedince ili grupe, koji svojim ponašanjem mogu ga ugroze zdravlje ljudi.

U cilju zaštite zdravlja ljudi, a u skladu sa važećim zaključcima Republičkog štaba za vandredne situacije i preporukama Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, policijski službenici MUP Republike Srpske će i u narednom periodu nastaviti sa provođenjem mjera i radnji iz svoje nadležnosti.