Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Saopštenja | Informisanje javnosti » Saopštenja

Neistiniti navodi Udruženja “BH novinari”

| Doboj | Četvrtak, 01. april 2021.

Policijska uprava Doboj upućuje demanti na saopštenje za javnost koje je 31.03.2021. godine,  objavilo Udruženje “BH novinari“, u kojem se navodi da su policijski službenici u Brodu priveli Vahidina Mujagića, novinara O kanala iz Tuzle, jer je  snimao  Rafineriju nafte u Brodu.

Policijskoj stanici Brod,  31.03.2021. godine, oko 11,10 časova, obratio se radnik obezbjeđenja Rafinerije nafte u Brodu koji je prijavio da je u krugu navedene firme zatekao nepoznato lice koje vrši nelegalno snimanje unutrašnjosti iste i da je navedeno lice  ušlo mimo kapije i bez odobrenja rukovodstva Rafinerije ili radnika fizičkog obezbjeđenja.

Dolaskom na lice mjesta patrola policijskih službenika legitimisala je navedeno lice te utvrdila da se radi o Vahidinu Mujagiću koji je izjavio da je novinar O kanala, a koji je kod sebe posjedovao profesionalnu kameru za snimanje. Ovom prilikom utvrđeno je da je navedeni došao u krug Rafinerije kako bi snimio par kadrova  za snimanje videa o nastanku i razvoju gasovoda, te je izjavio da ne posjeduje odobrenje za snimanje od strane rukovodstva Rafinerije. Obzirom na navedene činjenice, jasno je da je navedeno lice  zatečno u krugu Rafinerije nafte, a ne kako se navodi u saopštenju da „Vahidin Mujagić nije ulazio u sam krug navedenog privrednog subjekta“.

Takođe netačne su tvrdnje da je navedeno lice privedeno te da je istom uručen prekršajni nalog za neovlašteno snimanje kako se navodi u saopštenju. Navedeno lice  je upozoreno da ne može nelegalno ulaziti u krug firme bez odobrenja rukovodstva ili radnika obezbjeđenja s obzirom da se radi o zaštićenom objektu, te je istom predočeno da na svim ulazima u Rafineriju kao i na magistralnom putu imaju vidno postavljeni  znakovi zabrane fotografisanja ili snimanja.

Navedeno lice je službenim vozilom prevezeno iz kruga Rafinerije nafte do parking prostora na kojem mu je bilo parkirano putničko vozilo.

Policijska uprava Doboj  poštuje rad novinara, ali istovremeno i podsjećamo da su i oni dužni da poštuju načela novinarskog kodeksa, a ne da kreiraju saopštenja za javnost  bez ijedne provjerene informacije.