Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Saopštenja | Informisanje javnosti » Saopštenja

Znatno poboljšanje u oblasti bezbjednosti saobraćaja na području Policijske uprave Doboj

| Doboj | Utorak, 13. april 2021.

U cilju poboljšanja ukupnog stanja bezbjednosti saobraćaja, Policijska uprava Doboj je  u dane 09/10. i  10/11.04.2021. godine,  provela  regionalnu akciju pojačane kontrole učesnika u saobraćaju sa akcentom na kontrolu vozača koji upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola, opojnih droga ili drugih psihoaktivnih supstanci.

Tokom akcije ukupno je kontrolisano 314  učesnika u saobraćaju, prilikom čega je kod 42 utvrđeno prisustvo alkohola u organizmu, dok je 11 lica sakcionisano zbog upravljanja vozilom pod dejstvom opojnih droga ili drugih psihoaktivnih lijekova.

Tokom navedene akcije sedam lica je lišeno slobode zbog alkoholisanosti.

Za ostale učinjene prekršaje iz oblasti Zakona o osnovama  bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH izdata su 93  prekršajna naloga. 

Policijski službenici Policijske uprave Doboj u prethodna tri mjeseca tekuće godine proveli su niz pojačanih preventivnih i represivnih mjera i radnji što je rezultovalo značajnim poboljšanjem stanja bezbjednosti u oblasti saobraćaja.

Tokom prva tri mjeseca kontrolisano je 7.416 vozača, što predstavlja povećanje za 50,2% u odnosu na isti period prethodne godine.

U navedenom periodu nije bilo evidentiranih nezgoda sa smrtnom stradalim licima.  Broj nezgoda sa teško povrijeđenim licima je smanjen za 23,5%, dok je broj nezgoda sa lakše povrijeđenim licima smanjen za 1,8%.  Broj nezgoda koje su prouzrokovali vozači pod dejstvom alkohola smanjen je za 8,9%. Nije bilo nezgoda koje su prouzrokovali vozači pod dejstvom opojnih droga.

Izdato je ukupno 10.869 prekršajnih naloga, odnosno za 97,2% više u odnosu na prva tri mjeseca prošle godine.

Iz saobraćaja je iskučeno 750 vozača, što predstavlja povećanje za 25,6%, od toga 564 zbog alkohola (povećanje za 29%) i 91 zbog droga (povećanje za 167,6%).

Zbog upravljanja vozilom za vrijeme zabrane upravljanja motornim vozilom sankcinisano je 37 vozača, odnosno za 76,2% više u odnosu na isti period prethodne godine.

Od višestrukih povratnika u činjenju prekršaja oduzeto je 15 vozila.

Za prva tri mjeseca 2021. godine evidentirano je 5.379 prekoračenja dozvoljene brzine kretanja sa vozilom. Najveće prekoračenje od 161 km/h evidentirano je u mjestu Botajica, područje opštine Modriča,  gdje je ograničenje 80 km/h.

Od ukupnog broja prekoračenja brzine 3.705 je evidentirano sa uređajima za automatsko prepoznavanje prekoračenja brzine, a 1.674 sa uređajima za utvrđivanje prekoračenja brzine u pokretu, takozvani presretač.

U navedenom periodu evidentirano je 1.118 vozača koja upravljaju neregistrovanim vozilima.

Policijska uprava Doboj apeluje na vozače motornih vozila da radi lične bezbjednosti i bezbjednosti  drugih učesnika u saobraćaju ne počinju vožnju i ne upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola, te da brzinu kretanja vozila prilagode uslovima, stanju puta i vremenskim prilikama, uz obavezno korištenje sigurnosnog pojasa. Pripadnici naše Uprave će nastaviti preduzimati pojačane aktivnosti i u narednom periodu kako bi stanje bezbjednosti u oblasti saoraćaja podigli na što viši nivo.