Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Saopštenja | Informisanje javnosti » Saopštenja

Za dva dana sankcionisana 153 vozača zbog alkoholisanosti

| Banja Luka | Ponedeljak, 19. april 2021.

Policijski službenici Policijske uprave Banjaluka, sa ciljem održavanja i poboljšanja stanja u oblasti bezbjednosti saobraćaja, u dane proteklog vikenda realizovali su regionalnu akciju pojačane kontrole učesnika u saobraćaju sa akcentom na prisustvo alkohola u organizmu kojom prilikom je izdato 209 prekršajnih naloga.

Policijski službenici su kontrolisali 2.119 učesnika u saobraćaju kojom prilikom je izvršeno alkotestiranje 2.073 vozača. Zbog utvrđene nedozvoljene koncentracije alkohola u organizmu sankcionisana su 153 vozača, od čega 81 vozač zbog utvrđene koncentracije alkohola u organizmu od 0,31 do 0,80 g/kg, 48 vozača zbog koncentracije alkohola od 0,81 do 1,50 g/kg, a 16 vozača su zadržana lišenjem slobode u službenim prostorijama do istrežnjenja zbog koncentracije alkohola u organizmu preko 1,5 g/kg, kao i 5 vozača koji su odbili da se podvrgnu ispitivanju na prisustvo alkohola u organizmu.

Zbog utvrđenog prisustva alkohola u organizmu sankcionisana su tri „mlada vozača“, odnosno vozači mlađi od 21 godine starosti ili sa manje od tri godine vozačkog iskustva.

Po akcentu akcije izdat je 151 prekršajni nalog i 58 prekršajnih naloga po drugim osnovama.

Policijska uprava Banjaluka apeluje na sve učesnike u saobraćaju da poštuju zakonske odredbe, a posebno na vozače motornih vozila da ne upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola, jer je vožnja pod uticajem alkohola opasna, a u cilju zaštite svog života i života drugih učesnika u saobraćaju.