Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Servisne informacije | Informisanje javnosti » Servisne informacije

Na području Policijske uprave Mrkonjić Grad stanje bezbjednosti zadovoljavajuće

| Mrkonjić Grad | Četvrtak, 22. april 2021.

U Policijskoj upravi Mrkonjić Grad, danas 22.04.2021. godine, održana je redovna konferencija za novinare povodom prezentovanja rezultata rada za protekla tri mjeseca 2021. godine. Konferenciji su prisustvovali načelnik Uprave Milan Milekić, zamjenik načelnika Branislav Karaulac, načelnik Odjeljenja policije Goran Roljić i načelnik Odjeljenja kriminalističke policije Vojislav Tomić.

Načelnik Uprave je istakao da je u protekla tri mjeseca 2021. godine stanje bezbjednosti na području Policijske uprave Mrkonjić Grad zadovoljavajuće. Od težih krivičnih djela čije izvršenje je izazvalo interesovanje građana evidentirano je jedno krivično djelo „Ubistvo“ u vezi sa „Pokušajem“, prilikom ovog krivičnog djela nije bilo povrijeđenih lica. Brzom intervencijom policijskih službenika ovo krivično djelo je rasvijetljeno, a počinioc procesuiran.

U protekla tri mjeseca 2021. godine na području koje operativno pokriva Policijska uprava Mrkonjić Grad evidentirano je 8 migranta, te policijski službenici preduzimaju niz preventivnih i operativnih mjera i radnji kako bi se ova pojava držala pod kontrolom. Evidentirano je jedno krivično djelo krijumčarenje ljudi, gdje su žrtve 4 migranta.

Takođe, tokom protekla tri mjeseca 2021. godine sprovedeno je niz akcija sa ciljem povećanja bezbjednosti svih učesnika u saobraćaju, a u skladu sa Zakonom o prekršajima Republike Srpske izvršeno privremeno oduzimanje 12 vozila od višestrukih povratnika u vršenju prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, te će se i u narednom periodu nastaviti sa ovim aktivnostima.

Načelnik Odjeljenja kriminalističke policije Vojislav Tomić je konstatovao da su u posmatranom periodu evidentirana 32 (42) krivična djela, što je manje za 10 krivičnih djela ili 23,8% u odnosu na uporedni period. Od ukupnog broja evidentiranih krivičnih djela 28 je iz oblasti opšteg kriminaliteta, 1 iz oblasti zloupotrebe opojnih droga i 3 iz oblasti bezbjednosti saobraćaja. Za ovaj period karaktereističan je visok koeficijent rasvijetljenosti svih krivičnih djela koji iznosi 93,9%, kao i krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu koji iznosi 88,24%.

Načelnik Odjeljenja policije Goran Roljić je naveo da je u protekla tri mjeseca 2021. godine evidentirano 30 (44) slučajeva narušavanja javnog reda i mira, manje za 31,8% u odnosu na uporedni period. Prilikom narušavanja javnog reda i mira evidentirano je 30 (51) prekršaja, što je u padu za 41,2%.

Što se tiče bezbjednosti saobraćaja, načelnik Roljić je istakao da su evidentirane 42(55) saobraćajne nezgode, što je u padu za 23,6% u odnosu na uporedni period. U saobraćajnim nezgodama evidentirano je 18(15) nastradalih lica, od čega je jedno lice smrtno stradalo, dva lica su teže povrijeđena, dok je 15 lica zadobilo lakše tjelesne povrede.

Zahvaljujući konstantnim aktivnostima policijskih službenika, iz saobraćaja je isključeno 325(124) vozača, što je više za 162,1% u odnosu na uporedni period, od čega najviše zbog vožnje pod uticajem alkohola 285(110) vozača. Takođe, iz saobraćaja je isključeno 131(120) vozilo, više za 9,2% u odnosu na uporedni period.