Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

U prvom tromesečju koeficijent ukupne rasvjtljenosti krivičnih djela iznosi oko 80%

| Banja Luka | Četvrtak, 29. april 2021.

Policijska uprava Bijeljina održala je danas redovnu konferencija o rezultatima rada za protekla tri mjeseca 2021. godine.

Policijska uprava Bijeljina u prvom tromesečju tekuće godine preduzela je značajne aktivnosti u cilju uspostavlja efikasnog sistema u borbi portiv svih vidova kriminaliteta. Evidentirano je smanjenje ukupnog broja krivičnih djela za 13,2%, te smanjenje broj krivičnih djela za opšteg kriminaliteta za 17,5%, kao i smanjene broja prekršaja javnog reda i mira za preko 22%.

Analizirajući sve činjenice i rezulate rada, stanje bezbjednosti na području Policijske uprave Bijeljina za prva tri mjeseca tekuće godine možemo ocjeniti kao zadovoljavajuće. Koeficijent ukupne rasvjetljenosti krivičnih djela iznosi oko 80%.

Izdvojili bi, da je značajno smanjenje broja krivičnih djela protiv imovine za čak 34%. Evidentirano je krivičnih djela Krađa za 53% manje, dok je Teških krađa za oko 35 % manje evidentrano u odnosu na uporeni period.

Tokom izvještajnog perioda dva lica su lišena slobode na osnovu centralne poternice i četiri na osnovu raspisa o traganju, dok je jedno lice lišeno slobode na osnovu međunarodne poternice.

U protekla tri mjeseca sačinjeno je šest izvještaja o postojanju osnova sumnje da je počinjeno 11 krivičnih djela koruptivnog karaktera od strane 12 lica.

Maloljetnika kao izvršilaca krivičnih djela prijavljeno je za oko 37% manje. Po starosnoj strukturi oni najviše vrše krivična djela u dobu 16-18 godina života. Po strukturi krivičnih djela, najčešće su to krivična djela protiv imovine.

Za prva tri mjeseca evidentirano je 267 saobraćajnih nezgoda. Najveći broj saobraćajnih nezgoda se dogodio na putevima na kojima je najveća frekvencija saobraćaja, kao i na putevima na kojima se vozila kreću većom brzinom.

Za tri mjeseca iz saobraća je isključeno 49 vozila, od toga najviše zbog neregistrovanosti vozila. Isključeno je i 528 vozača od čega čak 421 zbog vožnje pod dejstvom alkohola.

Javni red i mir narušen je u 121 slučaj što je za oko 23 % manje, ako se poredi sa istim periodom 2020. godine.

U periodu iza nas pronađena su i kontrolisana 73 lica koja su afro-azijskog porekla, evidentirano je povećanje u odnosu na isti period 2020. godine kada je zabilježen 21 migrant.

S obzirom da su pred nama vaskršnji i prvomajski praznici, molimo sugrađane da poštuju propisane epidemološke mjere, kao i da se uzdržavaju od upotrebe alkohola. U skladu sa zaključcima Republičkog štaba za vanredne situacije, mi ćemo vršiti kontrole objekata zajedno sa ostalim inspekcijskim službama.Izdvojili bi podatak, da je su za prva tri mjeseca izvršene 1.545 kontrola ugostiteljskih objekata, od čega je 255 prekršaja evidentirano po Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. 

Kako bi predstojeće praznike proslavili u miru i bez neželjenih posledica,apelujemo  na sve učesnike u saobraćaju da ne upravljaju sa vozilom ukoliko su pod dejstvom alkohola.