Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

Od 1. jula počinje preventivno – represivna kampanja „Vozi oprezno, putuj bezbjedno“

| Banja Luka | Srijeda, 30. jun 2021.

Načelnik Jedinice policije za bezbjednost saobraćaja Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske Goran Amidžić najavio je danas početak preventivne kampanje „Vozi oprezno, putuj bezbjedno“, za koju je naveo da se realizuje isključivo zbog smanjenja broja poginulih lica na putevima Srpske u julu i avgustu, koji su identifikovani kao mjeseci tokom kojih je bezbjednost učesnika u saobraćaju najugroženija.

Amidžić je rekao da je u 2018. godini u toku jula i avgusta poginulo 40, a 2019. godine 38 lica. On je dodao da je kampanju „Vozi oprezno, putuj bezbjedno“ Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske prvi put sprovelo prethodne godine, kada ja broj poginulih u julu i avgustu smanjen na 28 lica.

„Očekujemo da ove godine bude  manji broj poginulih u ova dva mjeseca“, zaključio je Amidžić i posebno zahvalio medijima na podršci tokom prošlogodišnje kampanje „Vozi oprezno, putuj bezbjedno“.

On je istakao da su Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske i mediji najaktivniji subjekti bezbjednosti saobraćaja u julu i avgustu.

Inspektor u Upravi policije Milan Salamadija   rekao je da je sa ciljem smanjenja saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske naložilo niz mjera i aktivnosti za Policijske uprave, kao i angažovanje mobilnih radarskih sistema na teritoriji Policijskih stanica sa najvećim brojem saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima.

„Ministarsvo unutrašnjih poslova Republike  Srpske ima 12 presretača i oni će biti aktivni na području svih 10 Policijskih uprava, a prioritet će biti Banjaluka, Doboj, Bijeljina, Prijedor i Gradiška“, rekao je Salamadija.

Planirano je nekoliko republičkih akcija koje će biti realizovane u julu i avgustu, a Policijskim upravama je naloženo  da osim ovih akcija, imaju obavezu da realizuju po jednu regionalnu, a Policijske stanice po jednu lokalnu akciju.

Salamadija je napomenuo da je prva republička akcija planirana za vikend, u petak i subotu, 2. i 3. jula 2021. godine, sa ciljem kontrole učesnika u saobraćaju na prisustvo alkohola, opojnih droga i psihoaktivnih lijekova u organizmu.

„Uporedo sa ovom akcijom biće angažovani policajci na službenim motociklima, koji će 2, 3. i 4. jula 2021. godine raditi pojačanim intenzitetom, sa fokusom na kontroli vozača motocikala, mopeda i vozača traktora, i to na području Policijskih uprava Banjaluka, Gradiška, Doboj i Bijeljina“, najavio je Salamadija.    

On je rekao da je analiza saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima za jul i avgust 2018, 2019. i 2020. godine pokazala da je na području policijskih uprava Banjaluka, Doboj, Bijeljina i Prijedor identifikovan najveći broj poginulih lica u ta dva mjeseca.

Kada je riječ o greškama koje su doprinijele saobraćajnim nezgodama, Salamadija je naveo da su to u najvećoj mjeri neprilagođena nepropisna brzina, i to oko 40 odsto, a zatim strana kretanja, oduzimanje prava prvenstva prolaza i preticanje.

"Kada je riječ o strukturi poginulih lica, na prvom mjestu su vozači putničkih motornih vozila, na drugom vozači motocikala i mopeda, te slijede pješaci, vozači traktora i biciklisti", rekao je Salamadija.

On je naveo da među poginulim licima dominira starosna struktura od 21 do 30 godina, te da su 32 lica ove starosne strukture poginula u julu i avgustu prethodne tri godine, što je duplo više u odnosu na bilo koju drugu starosnu strukturu.

Najugroženiji putni pravci u julu i avgustu prošle godine bili su Klupe - Teslić, zatim Zablađe - Čađavica, Razboj - Rudanka i Pale - LJubogošta.