Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

Policijska uprava Bijeljina sprovodi kampanju „Stop prosjačenju“

| Bijeljina | Četvrtak, 01. jul 2021.

Policijski službenici Policijske uprave Bijeljina sprovode kampanju „Stop prosjačenju“, koju organizuje Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske.

U okviru kampanje policijski službenici su tokom podjele informativno-edukativnog materijala ragovarali sa građanima sa ciljem jačanja njihove svijesti o značaju zaštite dječijih prava, te upoznavanja istih sa rizicima i opasnostima koje po djecu nosi prosjačenje.

Prosjačenje spada u grupu prekršaja protiv interesa maloljetnika i drugih kategorija lica gdje je članom 26. Zakona o javnom redu i miru Republike Srpske propisano da ko prosjači, kazniće se novčanom kaznom od 200,00 do 800,00 KM, te da ko prisiljava ili navodi na prosjačenje maloljetno lice, duševno bolesno lice ili lice zaostalog duševnog razvoja, kazniće se novčanom kaznom od 400,00 do 1.200,00 KM.

Na području Policijske uprave Bijeljina za prvih pet mejseci evidentirano je 14 prekršaja, dok je za isti period 2020. zabilježeno 11 prekršaja koja se odnose na prosjačenje.

Uočavanjem ovakvih lica i prijavljivanjem najbližoj policijskoj stanici na broj „122“ građani mogu aktivno da doprinesu prevenciji prosjačenja.