Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

Policijska uprava Prijedor realizuje kampanju „Stop prosjačenju“

| Prijedor | Četvrtak, 01. jul 2021.

Policijski službenici Policijske uprave Prijedor realizuju kampanju koju sprovodi Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske pod nazivom „Stop prosjačenju“, u okviru koje su na području svih policijskih stanica građanima dijelili promotivne letke.

Podjelom letaka i razgovorom sa građanima policijski službenici su ukazali na jačanje svijesti o značaju zaštite prava djece, sa posebnim akcentom na ekonomsku eksploataciju i zloupotrebu maloljetnih lica za prosjačenje.

Na području Policijske uprave Prijedor za prvih pet mjeseci ove godine evidentirano je 11 prekršaja počinjenih prosjačenjem, dok je u toku 2020. godine evidentirano 27 prekršaja prosjačenja. 

Podsjećamo, članom 26. Zakona o Javnom redu i miru Republike Srpske, propisano je da ko prosjači, kazniće se novčanom kaznom od 200,00 do 800,00 KM, a ko prisiljava ili navodi na prosjačenje maloljetno lice, duševno bolesno lice ili lice zaostalog duševnog razvoja, kazniće se novčanom kaznom od 400,00 do 1.200,00 KM.

Policijska uprava Prijedor apeluje na građane da prijave slučajeve prosjačenja na besplatan servisni broj 122 ili u najbližu Policijsku stanicu.