Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

Davanjem novca djeci koja prose, kršimo dječija prava!

| Banja Luka | Četvrtak, 01. jul 2021.

Policijski službenici PU Banjaluka danas su učestvovali u realizaciji preventivne kampanje Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske pod nazivom „Stop prosjačenju“.

Na Trgu Krajine u Banjaluci, izvršena je podjela promotivnog materijala, odnosno letaka, u kojem su sadržane posljedice koje prosjačenje ostavlja na djecu. Takođe, na lecima je istaknuto da „Davanjem novca djeci koja prose kršimo dječija prava!“

Pomoćnik komandira u Policijskoj stanici Banjaluka Centar Miroslav Aleksić je naveo da ove aktivnosti imaju za cilj jačanje svijesti građana o pravima djece, te rizicima i posljedicama koje po djecu izaziva prosjačenje.  Takođe, ukratko je analizirao statističke podatke, navodeći da je na području PU Banjaluka u 2020. godini evidentirano 120 prekršaja prosjačenja. U prvih pet mjeseci 2021. godine, evidentirano je 78 prekršaja prosjačenja.

U tekućoj godini, u mjesecu martu, evidentirano je jedno krivično djelo „Zapuštanje i zlostavljanje djeteta“ u vezi sa prosjačenjem. Takođe, i u 2020. godini u mjesecu februaru evidentirano je jedno krivično djelo „Zapuštanje i zlostavljanje djeteta“, što je na uporednom nivou.

Aleksić je naglasioda su kazne za lica koja narušavaju javni red i mir prosjačenjem ili koji navode drugog na prosjačenje od 200-800 KM, dok su za lica koja navode na prosjačenje maloljetna, duševno bolesna lica ili lica zaostalog duševnog razvoja od 400-1200 KM ili kazna zatvora od 40 dana.

On je istakao da policijski službenici PU Banjaluka kontinuirano sprovode aktivnosti na sprečavanju činjenja prekršaja prosjačenja, kao i na sankcionisanju istih, te da će se i u narednom periodu nastaviti sa navedenim aktivnostima.