Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Servisne informacije | Informisanje javnosti » Servisne informacije

Nakon analize stanje bezbjednosti na području PU Trebinje ocijenjeno kao zadovoljavajuće

| Trebinje | Srijeda, 21. jul 2021.

Policijska uprava Trebinje je danas održala konferenciju za medije na kojoj su rezultati rada ove uprave u vremenskom periodu od januara do juna 2021. godine predstavili načelnik PU Trebinje Siniša Laketa, načelnik Sektora policije Petar Kozjak i načelnik Sektora kriminalističke policije Velibor Vukoje.

Načelnik Laketa je istakao da se analizirajući sve činjenice i rezultate rada stanje bezbjednosti na području Policijske uprave Trebinje može ocijeniti kao zadovoljavajuće te da će u narednom periodu na području biti realizovan niz aktivnosti iz kampanje Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske „Vozi oprezno – putuj bezbjedno“, kao i niz aktivnosti vezanih za onemogućavanje zloupotrebe opojnih droga. Načelnik Laketa je rekaoda su preduzete značajne aktivnosti u cilju uspostavljanja efikasnog sistema u borbi protiv svih vidova kriminala,  a kao rezultat rada u 2021. godini evidentirano je smanjenje broja krivičnih djela za 6,5 %. Takođe je naveo da je glavni problem na putu vožnja pod dejstvom alkohola i da je porazna činjenica da je i pored niza sprovedenih akcija i dalje visok nivo vožnje pod dejstvo alkohola, te je pozvaograđane na poštovanje propisa u saobraćaju. On je najavio da će policija pojačati sankcionisanje takvih vozača radi povećanja bezbjednosti građana, te  naveo da policija ne kažnjava radi kažnjavanja, već radi spašavanja. Načelnik Laketa je rekao da je turistička sezona u jeku, da će biti veće prisustvo policije na terenu, te da će se pojačati aktivnosti kontrola policije kada je riječ o okupljanju u ugostiteljskim objektima u skladu sa epidemiološkom situacijom.

Načelnik Sektora policije PU Trebinje Petar Kozjak je iznio podatke o broju evidentiranih narušavanja javnog reda i mira, kao i broju evidentiranih saobraćajnih nezgoda. U periodu januar - juni 2021. godine evidentirano je 146 slučaja narušavanja javnog reda i mira za koja je prijavljen 201 počinilac, od kojih je 69 povratnika u vršenju prekršaja, od kojih su osam maloljetnici. Evidentirano je sedam slučajeva napada na policijske službenike što je za dva slučaja više nego u istom periodu prethodne godine. U periodu januar-juni 2021. godine, evidentirana je 161 saobraćajna nezgoda od čega je jedna sa poginulim licem, 12 sa teško i 23 sa lakše povrijeđenim licima. Broj nezgoda sa materijalnom štetom  je 125. Načelnik Kozjak je istakao da su iz oblasti bezbjednosti saobraćaja za četiri krivična djela podnesena četiri izvještaja protiv četiri lica. Zbog počinjenih prekršaja u saobraćaju podneseno je 87  prekršajnih postupaka protiv 107 lica i izdato  8424 prekršajnih naloga za isti broj lica, te da je u posmatranom periodu, iz saobraćaja je isključeno 584 vozača i 139 vozila.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Velibor Vukoje je iznio podatke o broju evidentiranih i rasvjetljenih krivičnih djela za šest mjeseci 2021. godine. Na području koje operativno pokriva Policijska uprava Trebinje evidentirano je 130 krivičnih djela što je manje za 9 krivičnih djela ili -6,5% u odnosu na isti period prethodne godine. Od ukupnog broja krivičnih djela na opšti kriminalitet se odnosi 110krivičnih djela, na zloupotrebu opojnih droga četiri krivična djela, na privredni kriminalitet 12 krivičnih djela i na Bezbjednost javnog saobraćaja četiri krivična djela. Od ukupnog broja krivičnih djela po poznatom učiniocu prijavljeno je 91 djelo dok je po nepoznatom počiniocu prijavljeno 39 krivičnih djela. Rasvijetljena su 24 djela. Nadležnim tužilaštvima podneseno je 115 izvještaja protiv 119 lica od kojih je 115 muškog pola i 4 ženskog pola. Kao „svjež čin“ evidentirano je  25 krivičnih djela za koja je prijavljeno 28 lica.