Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Servisne informacije | Informisanje javnosti » Servisne informacije

Realizovane preventivne aktivnosti u sklopu kapmanje „Vozi oprezno, putuj bezbjedno“

| Banja Luka | Četvrtak, 22. jul 2021.

Policijska uprava Banjaluka, zajedno sa Auto – moto savezom Republike Srpske i moto klubom „Stršljen“, a u okviru kampanje Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske „Vozi oprezno, putuj bezbjedno“, sinoć na Trgu Krajine u vremenskom periodu od 18,30 do 20,00 časova realizovala je preventivne aktivnosti koje su bile usmjerene na bezbjednost motociklista u saobraćaju, te je u navedenom periodu na Trgu Krajine bilo parkirano oko 50 motociklista, koji su zajedno sa policijskim službenicima i pripadnicima Auto – moto saveza Republike Srpske, djelili promotivni materijal, kako bi se podigla svijest građana o bezbjednosti saobraćaja, te time smanjio broj saobraćajnih nezgoda sa posljedicama po lica. 

Izjavu za medije ispred Policijske uprave Banjaluka dao je pomoćnik komandira u Policijskoj stanici za bezbjednost saobraćaja Banjaluka Radomir Broćeta koji je naveo da je ova uprava sa Auto - moto savezom Republike Srpske, izradila promotivni letak koji sadrži osnovna pravila kako vozači da se ponašaju u saobraćaju, kako bi se bezjednost motociklista podigla na viši nivo, između ostalog da koriste retrovizore, da provjere mrtvi ugao, kao i da obavezno uključe pokazivač kod promjene smjera kretanja. Takođe, pozvao je sve učesnike u saobraćaju da nesavjesne vozače prijave na besplatan broj 122.

            Naglasio je da je PU Banjaluka u cilju održavanja i poboljšanja stanja u oblasti bezbjednosti saobraćaja od početka godine realizovala 77 akcija, kako samostalno, tako i u saradnji sa Upravom policije. Za prvih 20 dana jula tekuće godine na području Grada Banjaluka nema smrtno stradalih lica u saobraćajnim nezgodama, dok je u istom periodu prošle godine jedno lice smrtno stradalo u saobraćajnim nezgodama.

Naveo je da PU Banjaluka, ima na raspolaganju tri motocikla, čija je osnovna namjena kontrola motociklista u saobraćaju i evidentiranje prekršaja koji oni čine, ali i svih drugih učesnika u saobraćaju. Istakao je da oni značajno doprinose bezbjednosti motociklista u saobraćaju. Trenutno imamo 9 policijskih službenika koji su obučeni za rad na motociklu i koji uspješno obavljaju svoje poslove i zadatke.

Apelujemo na građane da se pridržavaju saobraćajnih propisa, a PU Banjaluka će i u narednom periodu nastaviti sa istim aktivnostima. Preventivno – represivna kampanja Ministarstva unutrašnjih poslova „Vozi oprezno, putuj bezbjedno“ traje do kraja avgusta, te će se u sklopu navedene planski realizovati aktivnosti iz oblasti bezbjednosti saobraćaja.