Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Servisne informacije | Informisanje javnosti » Servisne informacije

Zadovoljavajuće stanje bezbjednosti na području PU Foča u prvih šest mjeseci tekuće godine

| Foča | Srijeda, 28. jul 2021.

U Policijskoj upravi Foča danas je održana  redovna konferencija za novinare povodom prezentovanja rezultata rada za period januar -jun 2021. godine. Konferenciji su prisustvovali  načelnik Policijske uprave Velimir  Kostović načelnik Odjeljenja policije Voislav Krunić i načelnik odjeljenja kriminalistike policije Duško Tomović.

Načelnik Policijske uprave Foča Velimir Kostović je istakao da se u posmatranom periodu na osnovu svih pokazatelja stanje bezbjednosti može ocijeniti kao zadovoljavajuće.  Nije bilo izvršenih krivičnih djela koja bi svojim posljedicama izazvala veće uznemirenje javnosti kao što su ubistva i razbojništava, kao ni krivičnih djela u vezi sa otuđenjem motornih vozila.

Takođe, nije bilo evidentiranih slučajeva narušavanja javnog reda i mira u većem obim, dok su u 2020 godini evidentirana bila dva takva slučaja.

Načelnik Kostović je istakao da je u posmatranom periodu evidentirano povećanje broja krivičnih djela, za 1,8% u odnosu na isti period prethodne godine. Najveći broj krivičnih djela je iz oblasti opšteg kriminaliteta, dok je zadržan visok stepen ukupne rasvetljenosti krivičnih djela 92,9%.

Načelnik odjeljenja policije Krunić je izjavio da su u  periodu januar- jun  2021. godine evidentirana 63  slučaja narušavanja javnog reda i mira, manje za 48,4% nego u istom periodu prethodne godine. Prilikom narušavanja javnog reda i mira evidentirano je 79 prekršaja, što je manje u odnosu na prethodnu godinu za 48,7%. Načelnik je istakao da je smanjen broj evidentiranih prekršaja iz razloga što je u prethodnoj godini postupano po sprovođenju zaključaka kriznog štaba te evidentiranju prekršaja iz čl.22. Zakona o javnom redu i miru, a koji se odnosi na Ograničenje kretanja na određenom prostoru.

U posmatranom periodu pogoršana je statistika iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, gdje je evidentirano 149 saobraćajnih nezgoda što je za 40,6% više, a pogoršana je i struktura saobraćajnih nezgoda od kojih je jedna saobraćajna nezgoda sa smrtnom posljedicom po lice. Evidentirane su i  četiri saobraćajne nezgode sa teško povrijeđenim licima, a 17 sa lakše povrijeđenim licima, dok je ukupan broj nastradalih lica u saobraćajnim nezgodama 35.  S obzirom na strukturu saobraćajnih nezgoda u izvještajnom periodu su spovedene i represivne aktivnosti koje su dale odgovarajuće rezultate, te je shodno tome evidentirano  povećanje broja prekršaja za 106,5%, dok je broj isključenih vozača iz saobraćaja u povećanju za 83,7 % , a broj isključenih vozila iz saobraćaja takođe u povećanju za 90,4 %.

U cilju poboljšanja stanja u oblasti  bezbjednosti saobraćaja načelnik Krunić je apelovao  na vozače da poštuju saobraćajne propise, te da u saobraćaju učestvuju sa tehnički ispravnim vozilima i tako zaštite sebe, ali i druge učesnike u saobraćaju kako bi svoju bezbjednost i bezbjednost drugih građana podigli na viši nivo, te da će se na području PU Foča u narednom periodu realizovati niz reperesivnih aktivnosti, a sve u cilju poboljšanja stanja bezbjednosti iz oblasti bezbjednosti saobraćaja.

Evidentirano je i povećanje procesuiranih slučajeva iz oblasti opojnih droga, tako da je u posmatranom periodu zabilježeno 67 krivičnih djela i prekršaja, odnosno tri krivična djela Neovlašćena proizvodnja i promet opojnih droga i 64 prekršajne prijave iz oblasti opojnih droga što je povećanje za 415,4%.

Načelnik Odjeljenja kriminalističke policije Tomović je konstatovao da je od ukupnog broja evidentiranih krivičnih djela 112, od čega je najveći broj iz oblasti opšteg kriminlaiteta 88, dok su po tri krivična djela iz oblasti privrednog kriminaliteta i oblasti bezbjednosti saobraćaja,a procesuirano je 18 krivičnih djela privrednog kriminaliteta.koeficijent rasvjetljenosti krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu je 65,2 %. Takođe je izjavio da će policijski službenici u narednom periodu nastaviti sa daljim radom na rasvetljavanju krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu kao i u kontinuitetu rad po svim do sada zabilježenim slučajevima.