Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

Realizovane aktivnosti povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv trgovine ljudima

| Banja Luka | Petak, 30. jul 2021.

Policijski službenici Policijske uprave Banjaluka, povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv trgovine ljudima, organizovali su podjelu letaka danas na Trgu Krajine u Banjaluci. Leci su izrađen u saradnji sa „World Vision“ BiH.

Portparol PU Banjaluka Danijela Mučibabić rekla je da ove aktivnosti imaju za cilj jačanje svijesti građana o problemu trgovine ljudima, te načinu na koji spriječiti bilo kakav oblik zloupotrebe ili iskorištavanja.

Istakla je da je trgovina ljudima složeno krivično djelo, i da kao takvo predstavlja vid modernog ropstva, kojim se krše ljudska prava i slobode zagarantovane Ustavom Republike Srpske.

Naglasila je da žrtva trgovine ljudima može da bude svako - žene, djeca, muškarci prevareni ili navedeni na neki od oblika iskorištavanja - nezavisno od svog porijekla, godina, obrazovnog i socijalnog statusa, takođe i trgovac ljudima može biti svako – muškarci i žene koji imaju svoju ulogu u lancu trgovanja, a često su trgovci partneri, članovi porodice, posrednici u nalaženju poslova, vlasnici preduzeća, kriminalne grupe i ostali.

Na području PU Banjaluka u 2020. godini evidentirano je jedno krivično djelo trgovine ljudima, dok za prvih šest mjeseci tekuće godine nije bilo evidentiranih ovih krivičnih djela.

Ukazala je na neophodnost unapređenja saradnje svih subjekata u prevenciji i suzbijanju trgovine ljudima, a naročito policije, tužilaštava, centara za socijalni rad, zdravstvenih institucija, inspekcije rada, koordinatora za borbu protiv trgovine ljudima u Republici Srpskoj, regionalnih monitoring timova za borbu protiv trgovine ljudima u Republici Srpskoj, nevladninih organizacija, međunarodnih organizacija, građana i drugih subjekata.

 

U ovim aktivnostima učestvovala su i predstavnici Centra za socijalni rad Banjaluka Zorica Čutura i Milica Marić. Zorica Čutura koja je navela da je saradnja sa PU Banjaluka na zadovoljavajućem nivou.