Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

Zajedničkim radom institucija protiv trgovine ljudima!

| Foča | Petak, 30. jul 2021.

Policijski službenici Policijske uprave Foča danas  su povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv trgovine ljudima na području svih šest opština koje su u operativnoj nadležnosti ove uprave dijelili promotivne letke sa ciljem podizanja svijesti građana o problemu trgovine ljudima.

Promotivni materijal pod nazivom „Šta je trgovina ljudima“,  ima za cilj da informiše javnost o mogućim načinima izvršenja krivičnih djela u vezi sa trgovinom njudima, kako se zaštititi i preventivno reagovati.

Načelnik odjeljenja kriminalističke policije Duško  Tomović istakao  je  da je preventivnim djelovanjem i radom na terenu broj krivičnih djela smanjen tako da u 2020. godini i za prvih šest mjeseci 2021 . godine nije bilo evidentiranih djela trgovine ljudima dok su u 2019.godine procesuirana tri krivična djela krijumčarenja ljudi.

Socijalni radnik Centra za socijalni rad Foča, naveo je da  je  zakon o socijalnoj zaštiti predvidio kao korisnike socijalne zaštite lica koja se nalaze u stanju socijalne potrebe i kao posebnu kategoriju naznačio žrtve trgovine ljudima/djecom. Oni  se kao ustanova, koja se bavi zaštitom interesa i prava ranjivih kategorija, u skladu sa Zakonom o socijalnoj zaštiti i  centar žrtvama trgovine ljudima bave pružanjempsiho socijalne podrške i drugim zakonom predviđenim pravima.

Ovom prilikom su pohvalili i naglasili dobru saradnju i korelaciju u radu  sa policijskim službenicima Policijske uprave Foča, koja doprinosi dobrim rezultatima i rješavanju određenih slučajeva.