Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

Na području PU Banjaluka u mjesecu avgustu stanje bezbjednosti zadovoljavajuće

| Banja Luka | Četvrtak, 23. septembar 2021.

U Policijskoj upravi Banjaluka danas je održana  redovna konferencija za novinare povodom prezentovanja rezultata rada za mjesec avgust 2021. godine na kojoj su govorili načelnik uprave Miloš Brkić i načelnik Sektora kriminalističke policije Jovan Stojičić.

Načelnik Policijske uprave Banjaluka Miloš Brkić je analizirao najznačajnije statističke pokazatelje, navodeći da je u mjesecu avgustu tekuće godine na području Policijske uprave Banjaluka evidentirano 5,4% manje krivičnih djela u odnosu na isti period prethodne godine.

U avgustu je na području opštine Prnjavor evidentirano krivično djelo ubistvo nakon kojeg je izvršilac počinio samoubistvo, o čemu je javnost blagovremeno obaviještena.

Evidentirano je povećanje broja slučajeva narušavanja javnog reda i mira za 9,6% u odnosu na isti period prethodne godine. Takođe, evidentirana su dva slučaja narušavanja javnog reda i mira u većem obimu, dok je u uporednom periodu evidentiran jedan slučaj narušavanja javnog reda i mira u većem obimu.

Evidentirano je 3,6% više saobraćajnih nezgoda u odnosu na isti period prethodne godine. U ovim saobraćajnim nezgodama smrtno su stradala tri lica, dok je u istom periodu prethodne godine smrtno stradalo jedno lice, što je više za 200%.

U posmatranom periodu u tranzitnom kretanju kroz teritoriju koja je u nadležnosti Policijske uprave Banjaluka evidentirano je 70 migranata, dok je u istom periodu 2020 godine  evidentirano 2663 migranata, što je manje za 97,4%.

Iz oblasti kriminaliteta sprovedena je jedna operativna akcija, tri akcije iz oblasti javnog reda i mira, 13 akcija iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, uspješno je obezbjeđeno 36 javnih okupljanja i 52 sportske priredbe, od kojih dvije sa povećanim rizikom.

Imajući u vidu navedeno, stanje bezbjednosti na području Policijske uprave Banjaluka se cijeni kao zadovoljavajuće, zaključio je načelnik Brkić.

On je izložio i najznačajnije pokazatelje iz oblasti javnog reda i mira i bezbjednosti saobraćaja navodeći da je u posmatranom periodu na području Policijske uprave Banjaluka ediventiran 91 slučaj narušavanja javnog reda i mira, što je više za 9,6%, u odnosu na isti period prethodne godine, kada su evidentirana 83 slučaja narušavanja javnog reda i mira i evidentirano je 106 prekršaja,  manje za 2,8% dok je u uporednom periodu evidentirano 109 prekršaja.

Evidentirana je 371 saobraćajna nezgoda, više za 3,6% dok je u istom periodu prethodne godine evidentirano 358 saobraćajnih nezgoda. Povećanje se odnosi na saobraćajne nezgode sa smrtno stradalim licima i lakše povrijeđenim licima.

U ovim saobraćajnim nezgodama smrtno su stradala tri lica, što je više za 200% u odnosu na uporedni period 2020. godine kada je smrtno stradalo jedno lice, dva lica su teško povrijeđena što je manje za 84,6% u odnosu na isti period 2020. godine kada je bilo 13 teško povrijeđenih lica, 94 lica su lakše povrijeđena, što je više za 56,7% u odnosu na isti period prethodne godine kada je 60 lica lakše povrijeđeno.

Iz saobraćaja je isključeno 45 vozila, 652 vozača, od kojih je 615 zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola, sedam zbog upravljanja vozilom pod dejstvom opojnih droga, bez položenog vozačkog ispita 13, i iz ostalih razloga 17.

Evidentirano je 49 požara, a u istom periodu prethodne godine je evidentirano 14 požara. U požarima nije bilo smrtno stradalih lica.

Imajući u vidu navedeno, stanje bezbjednosti iz oblasti javnog reda i mira i bezbjednosti saobraćaja na području Policijske uprave Banjaluka cijeni se kao zadovoljavajuće, zaključio je načelnik Brkić.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Jovan Stojičić izložio je najznačajnije statističke pokazatelje iz oblasti kriminaliteta navodeći da je na području Policijske uprave Banjaluka u posmatranom periodu evidentirano 140 krivičih djela što je manje za 5,4% u odnosu na isti period 2020. godine kada je evidentirano 148 krivičnih djela.

Ukupno je riješeno 128  krivičnih djela ili 84,8%, a po nepoznatom izvršiocu rasvjetljeno je 68 krivičnih djela ili 74,7%.

Iz oblasti opšteg kriminaliteta evidentirano je 125 krivičnih djela, što je manje za 6%, a riješenost ovih krivičnih djela iznosi 83,1%.

Prijavljeno je 11 krivičnih djela protiv života i tijela i rasvjetljenost ovih krivičnih djela je 100%. Dana 21.08.2021. godine, na području opštine Prnjavor evidentirano je krivično djelo ubistvo, nakon kojeg je izvršilac počinio samoubistvo, o čemu je javnost blagovremeno obaviještena.

Evidentirana su 83 imovinska krivična djela, što je na uporednom nivou. U posmatranom periodu nije bilo evidentiranih krivičnih djela razbojništva, kao ni krivičnih djela u vezi sa krađom/otuđenjem motornih vozila. Evidentirano je 21 krivično djelo teške krađe, što je manje za 8,7% u odnosu na isti period prethodne godine, kada su evidentirane 23 teške krađe. Ukupna rješenost imovinskih krivičnih djela je 76,6%. Evidentirane su 33 krađe, što je na uporednom nivou.

U oblasti zloupotrebe opojnih droga otkrivena su tri krivična djela, zbog kojih su nadležnom tužilaštvu dostavljena dva izvještaja kojima su obuhvaćena dva osumnjičena lica. Podnešena su 43 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, protiv 43 lica.  U okviru operativne akcije kodnog naziva „Plantaža“ oduzeto je oko 254 grama zelene biljne materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu marihuanu, digitalna vaga, metalna mrvilica, kao i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa zloupotrebom opojnih droga.

Iz oblasti kriminaliteta sprovedena je jedna operativna akcija kodnog naziva „Kutija“ u okviru koje su tri lica lišena slobode i rasvjetljeno je 15 teških krađa.

Iz oblasti privrednog kriminaliteta otkrivena su dva krivična djela i podnešena su dva izvještaja protiv dva lica. Materijalna šteta pričinjena ovim krivičnim djelima iznosi oko 10.000 KM. Imajući u vidu navedeno, stanje bezbjednosti iz oblasti kriminaliteta se cijeni kao zadovoljavajuće, zaključio je načelnik Stojičić.