Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Saopštenja | Informisanje javnosti » Saopštenja

Za proteklih devet mjeseci stanje bezbjednosti na području PU Trebinje zadovoljavajuće

| Trebinje | Srijeda, 20. oktobar 2021.

Policijska uprava Trebinje je danas održala konferenciju za medije na kojoj su predstavljeni rezultati rada za prvih devet mjeseci 2021. godine, sa uporednim pokazateljima iz 2020. godine. Rezultate su predstavili načelnik Policijske uprave Trebinje Siniša Laketa, načelnik Sektora policije Miodrag Janković i načelnik Sektora kriminalističke policije Velibor Vukoje.

Načelnik Laketa je istakao da je stanje bezbjednosti zadovoljavajuće, da je u ovoj godini došlo do smanjenja broja evidentiranih krivičnih djela za 6,5% , broja narušavanja javnog reda i mira za 38,6%, i broja saobraćajnih nezgoda za 4%. Koeficijent ukupne rasvjetljenosti iznosi 83,5%, dok je rasvjetljenost po nepoznatom počiniocu 65,2%. Na  području Policijske uprave Trebinje evidentirano je jedno ubistvo u pokušaju, koje je brzom reakcijom policijskih službenika rasvjetljeno, a počinilac lišen slobode. Načelnik je naveo da je operativni rad policijskih službenika bio usmjeren na sprečavanje zloupotrebe opojnim droga, gdje je dokumentovano devet krivičnih djela i 82 prekršaja, te da je dokumentovano 10 krivičnih djela nedozvoljene trgovine, osam krivičnih djela za ratni zločin protiv čovječnosti i civilnog stanovništva. Broj saobraćajnih nezgoda je smanjen u odnosu na prethodnu godinu, ali je broj nastradalih povećan. Načelnik je naveo da će u narednom periodu u okviru realnih mogućnosti nastojati da kroz pojačano prisustvo službenika preventivnim, ali i represivnim aktivnostima, doprinese smanjenju broja saobraćajnih nezgoda sa najtežim posljedicama, ali i još jednom apelovao na sve vozače da svojim odgovornim ponašanjem, poštujući saobraćajne propise, doprinesu ukupnoj bezbjednosti u saobraćaju i smanjenju broja nezgoda.

Načelnik Sektora policije PU Trebinje Miodrag Janković osvrnuo se na statističke pokazatelje iz oblasti rada uniformisane policije i kroz svoje izlaganje iznio podatke o broju evidentiranih narušavanja javnog reda i mira ievidentiranih saobraćajnih nezgoda. U periodu januar – septembar 2021. godine, evidentirano je 216 slučaja narušavanja javnog reda i mira za koje je prijavljeno 305  lica od kojih su 97 povratnici u vršenju prekršaja, a 10  maloljetnici. Zbog narušavanja javnog reda i mira slobode je lišeno 65 lica dok je upozoreno 105.  U evidentiranih 216 slučaja narušavanja javnog reda i mira zabilježeno je ukupno 310 prekršaja.

Za ukupno evidentirane prekršaje izdat je 241 prekršajni nalog i 49 Zahtjeva za  pokretanje prekršajnog postupka. Policijski službenici upotrijebili su silu u 322(+22.9%) slučaja. Od ukupno evidentiranih (322) slučajeva sila je u 66 slučaja upotrebljena radi uspostavljanja narušenog javnog reda i mira. Sila je upotrebljena nad ukupno 323 lica. Mjere preduzete prema licima nad kojima je upotrijebljena sila: protiv 57 lica podneseni su izvještaji Okružnom javnom tužilaštvu, protiv 24 lica podneseni su Zahtjevi za pokretanje prekršajnog postupka, za 208 lica su uručeni prekršajni nalozi, te je osam lica lišeno slobode po potragama.Evidentirano je ukupno sedam slučajeva napada na policijske službenike od čega četiri na pripadnike opšte policije, jedan na pripadnike saobrćajne i dva na pripadnike žanadarmerije.U vezi sa navedenim slučajevima, nakon dokumentovanja, Okružnom javnom tužilaštvu Trebinje podeneseno je ukupno sedam izvještaja protiv 14 lica, za četiri krivična djela Napad na službeno lice u vršenje službene dužnosti član 308 i tri krivična djela Sprečavanje službenog lica u vršenju službene radnje član 306. U  proteklih devet mjeseci evidentirana je 261 saobraćajna nezgoda od čega tri saobraćajne sa poginulim, 21 saobraćajna nezgoda sa teško, a 44 saobraćane nezgode sa lakše povrijeđenim licima. Broj saobraćajnih nezgoda sa materijalnom štetom je 193.Ukupan broj povrijeđenih lica u saobraćajnim nezgodama je 112 od čega, pet poginulih, 32 teško a 75 lakše povrijeđenih. Zbog počinjenih 13 krivičnih djela u oblasti bezbjednosti saobraćaja podneseno je 13 izvještaja Okružnom javnom tužilaštvu Trebinje protiv  13 lica.  Zbog počinjenih prekršaja u saobraćaju podneseno je 136 Zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka protiv 160 lica i izdato 13.389 prekršajnih naloga za isti broj lica.U posmatranom periodu, iz saobraćaja je isključeno 1.062 vozača i 211  vozila.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Velibor Vukoje je iznio podatke o broju evidentiranih i rasvjetljenih krivičnih djela za prethodnih devet mjeseci  2021. godine. Evidentirano je 216 krivičnih djela, manje za 15 -6,5% u odnosu na uporedni period. Od ukupnog broja krivičnih djela na Opšti kriminalitet se odnosi 179 krivičnih djela, na Zloupotrebu opojnih droga devet krivičnih djela,na Privredni kriminalitet 15 krivičnih djela i na Bezbjednost javnog saobraćaja 13 krivičnih djela.Od ukupnog broja krivičnih djela (216) po poznatom učiniocu prijavljena su 153 krivična djela (-10%) dok su po nepoznatom učiniocu prijavljena 63 krivična djela (+13,7%). Rasvijetljena su 43 krivična djela i to iz tekućeg perioda 40 krivičnih djela  i iz prethodnih godina tri krivična djela. Nadležnim tužilaštvima podneseno je 190 izvještaja protiv 204 lica, od kojih je 194 muškog pola i 10 ženskog pola. Od ukupno prijavljenih 204 lica 56 su povratnici i 5 maloljetnici.