Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Saopštenja | Informisanje javnosti » Saopštenja

Stanje bezbjednosti u Policijskoj upravi Foča u proteklih devet mjeseci na zadovoljavajućem nivou

| Foča | Četvrtak, 21. oktobar 2021.

U prostorijama Policijske uprave Foča  danas je održana  redovna konferencija za medije na kojoj su predstavljeni rezultati rada za period januar-septembar 2021. godine sa uporednim pokazateljima iz 2020. godine.

Prisutnima se obratio zamjenik Policijske uprave Foča Radenko Vasiljević koji  je istakao da se  na osnovu svih statističkih podataka, stanje bezbjednosti može ocijeniti kao stabilno i zadovoljavajuće.

Vasiljević je apelovao na građane da se pridržavaju svih mjera i da se odgovorno ponašaju i poštuju odluke  koje su izdate od strane Republičkog  Štaba za vanredne situacije Republike Srpske kao i  lokalnih opštinskih štabova za vanredne situacije na njihovim područjima, a sve u vezi trenutno pogoršane epidemiološke situacije na području PU Foča.

Načelnik Odjeljenja policije Voislav Krunić je izjavio da je u posmatranom periodu smanjen broj  narušavanja javnog reda i mira za 24%, te da nije bilo narušavanja javnog reda i mira sa pet ili više lica. Evidentirano je 275 saobraćajnih nezgoda, što je povećanje za 45%, Od ukupnog broja 231 s/n su za posljedicu imale materijalnu štetu, od toga  jedna sa poginulim licem, 11 s/n koje su za  posledicu imale  teško povrijeđena  lica i 32 s/n sa lakše povrijeđenim licem. S obzirom da je povećan broj saobraćajnih nezgoda pozitivno je to da nema nezgoda u kojima su učestvovali đaci. Najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda je brzina,alkohol i vožnja unazad, pa je apelovano na sve učesnike u saobraćaju da se pridržavaju svih saobraćajnih propisa te da od 01.11.2021. godine do 01.04.2022 godine vozači moraju posjedovati zimsku opremu. Broj pronađenih i kontrolisanih migranata  je smanjen za 74%, tačnije kontrolosana su 45 migranta, dok su u 2020. godini kontrolisana  173 migranta bez odgovarajuće dokumentacije. Povećan je broj ostvarenih rezultata rada čije je uzrok povećan broj akcija koje je sprovodila Policijska uprava Foča.

Načelnik Odjeljenja kriminalističke policije Duško Tomović je rekao da je broj evidentiranih krivičnih djela 169 što je manje za 7% u odnosu na uporedni period. Od ukupnog broja krivičnih djela po poznatom počiniocu prijavljeno je 133 dok je po nepoznatom prijavljeno 36 krivična djela od kojih su 22 rasvetljena. Nadležnim tužilaštvima podnesena su 143 izvještaja protiv 157 lica. Policijski službenici su  u posmatranom periodu zadržali visok stepen ukupne rasvetljenosti krivičnih djela koji iznosi 91% kao i koeficijent rasvetljenosti krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu koji iznosi 66%.