Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

Od 1. novembra obavezna zimska oprema

| Banja Luka | Petak, 29. oktobar 2021.

 

            Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske podsjeća građane da je stupanjem na snagu novog „Pravilnika o saobraćaju u zimskim uslovima“, od 1. novembra ove godine do 1. aprila iduće godine obavezno posjedovanje zimske opreme za sva vozila, izuzev motornih vozila na dva ili tri točka, četvorocikla, traktora na točkovima i traktora na gusjenicama.

 U skladu sa Pravilnikom o saobraćaju u zimskim uslovima, pod zimskom opremom podrazumjeva se:

1.      Pneumatici za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na svim

                  točkovima vozila ili

2.      Pneumatici za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na pogonskim točkovima i lanci za snijeg, odnosno drugi uređaji za povećanje trakcije spremne za postavljanje na najmanje dva pogonska točka ili

3.      Pneumatici za ljetnu upotebu na svim točkovima s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lanci za snijeg, odnosno drugi uređaji za povećanje trakcije spremne za postavljanje na najmanje dva pogonska točka.

 

Pod zimskim uslovima na putu podrazumijeva se situacija kada pada snijeg i kada se snijeg nalazi na kolovozu, kada na kolovozu ima ugaženog i zaleđenog snijega, kada pada kiša i ledi se na kolovozu i kada je kolovoz zaleđen.

 

Za vrijeme zimskih uslova zabranjuje se saobraćaj motornim i teretnim vozilima sa priključnim vozilima koja ne posjeduju zimsku opremu, kao i vozilima koja posjeduju a ne koriste zimsku opremu.

 

Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske će u narednom periodu kontrolisati posjedovanje i upotrebu zimske opreme, a pored toga će isključivati iz saobraćaja motorna i priključna vozila na kojima se nalazi snijeg ili led, a koji bi mogli uticati na kretanje vozila u saobraćaju, odnosno preglednost vozača i bezbjednost drugih učesnika u saobraćaju.

 

Vozačima savjetujemo da na vrijeme izvrše pripremu vozila za nastupajuću zimsku sezonu i provjere tehničku ispravnost vozila, te apelujemo da se pridržavaju propisa kojima je definisana obaveza upotrebe zimske opreme, kako bi svoju bezbjedenost i bezbjednost drugih učesnika u saobraćaju podigli na viši nivo.