Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

Stanje bezbjednosti na području Policijske uprave Bijeljina zadovoljavajuće

| Bijeljina | Petak, 29. oktobar 2021.

      U prostorijama Policijske uprave Bijeljina, održana je redovna konferencija o rezulatima rada za proteklih devet mjeseci. Na konferenciji je rečeno da je evidentirano smanjenje ukupnog broja krivičnih djela za oko 6%,  smanjenje broja krivičnih djela opšteg kriminaliteta za oko 7%, kao i smanjenje broja krivičnih djela protiv imovine za oko 19%.
      Evidentirano je  i smanjenje broja prekršaja narušavanja javnog reda i mira za oko 54%, dok nije bilo evidentiranih narušavanja javnog reda i mira od strane pet ili više lica.
      Značajni rezultati ostvareni  su u borbi protiv privrednog kriminaliteta. Za devet mjeseci otkriveno je 49 krivičnih djela privrednog kriminaliteta. Ukupna materijalna šteta iznosi preko 16.650.000,00KM, dok je protivpravna imovinska korist stečena navedenim djelima preko 5.700.000,00KM.
      Stanje bezbjednosti na području Policijske uprave Bijeljina možemo ocjeniti kao zadovoljavajuće.
      Policijski službenici su u posmatranom periodu zadržali visok stepen ukupne rasvjetljenosti krivičnih djela koji iznosi oko 86%, kao i koeficijent rasvjetljenosti krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu oko 70%
      U izvještajnom periodu Policijska uprava Bijeljina nadležnim tužilaštvima podnela je ukupno 507 izvještaja protiv 593 lica, zbog osnova sumnje da su počinili 614 krivičnih djela.
       Poseban akcenat u proteklom periodu na operativni rad policijskih službenika bio je usmjeren na sprečavanje zloupotrebe opojnih droga, tom prilikom dokumentovano je 41 krivično djelo i 43 prekršaja, oduzeto je oko 1700 grama različitih psihoaktivnih supstanci.
      Za devet mjeseci evidentirno je 890 saobraćajnih nezgoda što je za 12% više u odnosu na uporeni period. U ovim nezgodama devet (9) lica je smrtno stradalo, 69 teško a 254 lica je lakše povređeno.
        U  cilju unapređenja stanja u saobraćaju izdato je 25.913 prekršajnih naloga, policijski službenici u okviru svoje zakonske nadležnosti iz saobraćaja isključili su  127 vozila i 1971 vozača.
        Imajući u vidu nastupajući period loših vremenskih uslova smanjene vidivosti, apelujemo na sve vozače, da poštuju saobraćajna pravila i propise, da prilagode brzinu uslovima i stanju na kolovozu, a posebno na vozače traktora koji se kreću van naseljenih mjesta.
          Takođe, apelujemo na građane da se pridržavaju svih mjera i da se odgovorno ponašaju i poštuju odluke koje su izdate od strane Republičkog Štaba za vanredne situacije Republike Srpske, kao i lokalnih opštinskih štabova za vanredne situacije na njihovim područjima, a sve u vezi trenutne epidemološke situacije na području Policijske uprave Bijeljina.