Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Saopštenja | Informisanje javnosti » Saopštenja

Od sutra obavezna zimska oprema

| Bijeljina | Nedelja, 31. oktobar 2021.

Policijska uprava  Bijeljina podsjeća građane da je stupanjem na snagu novog „Pravilnika o saobraćaju u zimskim uslovima“, od 1. novembra ove godine do 1. aprila iduće godine obavezno posjedovanje zimske opreme za sva vozila, izuzev motornih vozila na dva ili tri točka, četvorocikla, traktora na točkovima i traktora na gusjenicama.

U narednom periodu pripadnici Uprave vršiće pojačanu kontrolu vozača u pogledu korištenja i posjedovanja zimske opreme.

Da podsjetimo vozače, pod zimskom opremom za putničke automobile, podrazumjevaju se, zimski pneumatici  sa dubinom gazećeg sloja pneumatika od minimum četiri milimetra ili ljetni profil pneumatika  sa istom dubinom, ali vozači moraju da posjeduju i lance za snijeg, pogodne za postavljanje na pogonske točkove. Dok za teretna vozila pored navedenog potrebno je posjedovati lopatu i vreću pjeska od 25 do 50 kilograma.

Napominjemo, da je nepropisno rastojanje u kolskoj vožnji čest  uzrok saobraćajnih nezgoda u zimskim uslovima, iz kojih razloga je potrebno da vozači drže veće rastojanje.

Policijska uprava Bijeljina apeluje vozačima  da u zimskim uslovima saobraćaja prilagode brzinu kretanja stanju puta, s obzirom da zaustavni put vozila u takvim okolnostima može biti dva puta veći u odnosu  na zaustavni put na suvom kolovozu

Pripremite svoj automobil za zimu i vozite oprezno!